Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.08.2024 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Raid cultural în Georgia

Raid cultural în Georgia

Anul acesta am plonjat într-o experiență culturală enormă de aproape o lună în Georgia și Armenia. Merită să vizitezi Georgia și Armenia? Cu siguranță!

Georgia are 3,6 milioane de locuitori, dintre care 1,3 milioane trăiesc în Tibilisi. Tibilisi este un oraș plăcut și bine aranjat. Se pot vedea ușor, la pas chiar, lucruri interesante ca turist: Bridge of Peace, Holy Trinity Cathedral, Aerian Tramway sau Mother of Georgia. Foarte interesant monumentul dedicat celor 2000 de ani de la apariția creștinismului în Georgia. Lângă Tibilisi avem Chronicle of Georgia, ceva enom, asemănător prin grandoare cu Templul Karnak din Egipt. În Tibilisi abundă steagurile UE, dar și simbolistica europeană. Clar, Georgia are potențial de a deveni membră UE.

Nu am mai făcut baie în Marea Neagră din anul 2000, la Mamaia... Am revenit, dar printr-o intrare de cealaltă parte a mării, prin Batumi. Apa e fantastică, dar plaja e o colecție de bolovani. Batumi, acest Las Vegas al Mării Negre, cel puțin așa se prezintă turiștilor... Dar să fiu sincer e mai mult un Dubai dacă observăm gigantele clădiri de pe malul mării. Orașul este în plin avânt, construcția e continuă. Am înțeles că sunt multe investiții private venite în special din Turcia și Rusia.

Ceva foarte turistic în Georgia! Mestia! Un oraș de munte din nord-vestul Georgiei, la o altitudine de 1.500 de metri în Munții Caucaz. Orașul este vechi, la bază, și e dominat de turnuri de apărare din piatră. Peisaje incredibile! Se poate încerca telescaunul și telegondola în Mestia mai ales dacă doriți să aveți o priveliște la versanții de 4000m care înconjoară stațiunea turistică.

Peisaje și geopolitică... Pe Autostrada Militară, am trecut la două palme de Osetia de Sud. Am ajuns într-o zona mirifică, cu peisaje magice, la doar câțiva km de frontiera rusă.

Ceva interesant... Monumentul prieteniei Rusia-Georgia a fost construit în 1983 pentru a sărbători bicentenarul Tratatului de la Georgievsk și prietenia continuă dintre Georgia sovietică și Rusia sovietică. Priveliștea e mai bună decât monumentul...

Încă de la început am înțeles un lucru foarte util. Datorită războiului din Ucraina, în Georgia majoritatea plăților se fac cash. Explicația: Turiștii ruși nu pot plăti cu card, le sunt blocate tranzacțiile bancare internaționale. De fapt, e interesant cum mulți ruși au decis să se instaleze în Georgia în permanență, derulând afaceri direct de aici și având întreaga familie integrată. Dacă vorbiți cu un sârb, vă va explica un fenomen asemănător și la Belgrad.

În jurul Mării Negre, idei din Batumi... Acum vreo 20 de ani, când împărțeam sediul de la Bruxelles cu experții think tank-ului CEPS, aceștia îmi povesteau un concept interesant. Ziceau atunci că poate există pace în zonă când vom avea o autostradă care face turul Mării Negre. E mult mai greu acum, doar partea sudică pare fezabilă: Constanța, Varna, Istanbul, Batumi. Nordul e cu Sochi, Yalta și Odessa... imposibil. Interesant că Batumi e înfrățit cu municipiul Constanța.... un început de strategie?

O cină sau un mic dejun în Georgia sunt foarte asemănătoare cu cele din România. M-am bucurat să văd prezente românești în Georgia. Benzinăriile Rompetrol sunt vizibile în Batumi sau Kutaisi, dar și în alte zone. Iar Dacia e de multe ori mașina poliției.

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale