16.08.2024 00:20

Raid cultural în Georgia

Raid cultural în Georgia
Galerie foto

Anul acesta am plonjat într-o experiență culturală enormă de aproape o lună în Georgia și Armenia. Merită să vizitezi Georgia și Armenia? Cu siguranță!

Georgia are 3,6 milioane de locuitori, dintre care 1,3 milioane trăiesc în Tibilisi. Tibilisi este un oraș plăcut și bine aranjat. Se pot vedea ușor, la pas chiar, lucruri interesante ca turist: Bridge of Peace, Holy Trinity Cathedral, Aerian Tramway sau Mother of Georgia. Foarte interesant monumentul dedicat celor 2000 de ani de la apariția creștinismului în Georgia. Lângă Tibilisi avem Chronicle of Georgia, ceva enom, asemănător prin grandoare cu Templul Karnak din Egipt. În Tibilisi abundă steagurile UE, dar și simbolistica europeană. Clar, Georgia are potențial de a deveni membră UE.

Nu am mai făcut baie în Marea Neagră din anul 2000, la Mamaia... Am revenit, dar printr-o intrare de cealaltă parte a mării, prin Batumi. Apa e fantastică, dar plaja e o colecție de bolovani. Batumi, acest Las Vegas al Mării Negre, cel puțin așa se prezintă turiștilor... Dar să fiu sincer e mai mult un Dubai dacă observăm gigantele clădiri de pe malul mării. Orașul este în plin avânt, construcția e continuă. Am înțeles că sunt multe investiții private venite în special din Turcia și Rusia.

Ceva foarte turistic în Georgia! Mestia! Un oraș de munte din nord-vestul Georgiei, la o altitudine de 1.500 de metri în Munții Caucaz. Orașul este vechi, la bază, și e dominat de turnuri de apărare din piatră. Peisaje incredibile! Se poate încerca telescaunul și telegondola în Mestia mai ales dacă doriți să aveți o priveliște la versanții de 4000m care înconjoară stațiunea turistică.

Peisaje și geopolitică... Pe Autostrada Militară, am trecut la două palme de Osetia de Sud. Am ajuns într-o zona mirifică, cu peisaje magice, la doar câțiva km de frontiera rusă.

Ceva interesant... Monumentul prieteniei Rusia-Georgia a fost construit în 1983 pentru a sărbători bicentenarul Tratatului de la Georgievsk și prietenia continuă dintre Georgia sovietică și Rusia sovietică. Priveliștea e mai bună decât monumentul...

Încă de la început am înțeles un lucru foarte util. Datorită războiului din Ucraina, în Georgia majoritatea plăților se fac cash. Explicația: Turiștii ruși nu pot plăti cu card, le sunt blocate tranzacțiile bancare internaționale. De fapt, e interesant cum mulți ruși au decis să se instaleze în Georgia în permanență, derulând afaceri direct de aici și având întreaga familie integrată. Dacă vorbiți cu un sârb, vă va explica un fenomen asemănător și la Belgrad.

În jurul Mării Negre, idei din Batumi... Acum vreo 20 de ani, când împărțeam sediul de la Bruxelles cu experții think tank-ului CEPS, aceștia îmi povesteau un concept interesant. Ziceau atunci că poate există pace în zonă când vom avea o autostradă care face turul Mării Negre. E mult mai greu acum, doar partea sudică pare fezabilă: Constanța, Varna, Istanbul, Batumi. Nordul e cu Sochi, Yalta și Odessa... imposibil. Interesant că Batumi e înfrățit cu municipiul Constanța.... un început de strategie?

O cină sau un mic dejun în Georgia sunt foarte asemănătoare cu cele din România. M-am bucurat să văd prezente românești în Georgia. Benzinăriile Rompetrol sunt vizibile în Batumi sau Kutaisi, dar și în alte zone. Iar Dacia e de multe ori mașina poliției.

 

 

Dan Luca