Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
13.09.2013 08:19
Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles
Ținta 2019 pentru o Românie europeană
dr. DAN LUCA
Statele membre dețin președinția rotativă a Uniunii Europene pentru un mandat care durează 6 luni. Deși România nu este adepta planurilor cu bătaie lungă, la Bruxelles se gândește pe termen cel puțin mediu. România mai are încă 6 ani la dispoziție să demonstreze partenerilor, dar și sie înseși că se poate descurca foarte bine, ca idei, proiecte și management al cârmei clubului comunitar. Să începem, așadar, pregătirea Președinției române! Cum jucăm însă „în centru”? Răspunsul e paradoxal, simplu, devenind mai buni, aliniind forma și fondul.
Mai concret, fiind din ce în ce mai profesioniști, mai responsabili, având propuneri de calibru pe agenda UE, negociind strategic, combinând simțul românesc pentru tactica politică cu politici strategice. Asta înseamnă să știm ce vrem și să mergem în direcția asta fără ezitare, construind parteneriate cu state cu interese similare sau măcar cu care avem afinități.
Asta ar însemna o conectare sistemică a României la UE. Ea presupune și o investiție continuă în resursa umană, în instituțiile europene (legătura cu românii din instituții și cointeresarea lor în proiectul național, clar definit) și cele naționale, în sarcina cărora cade definirea interesului național în plan european și definirea poziționărilor noastre în politicile europene.
Polonia de exemplu, un stat din regiunea noastră care a reușit o președinție UE în 2011, foarte apreciată, își prezenta strategia cu câțiva ani înainte - economic (bugetul UE pentru 2014- 2020 – comisarul polonez având alocat portofoliul bugetului UE, politica energetică – proximitatea cu Rusia având o importanță crucială - și reforma pieței interne UE), Partenerialul Estic și Politica de Securitate și Apărare a UE.
Poate tocmai șansa de a fi deținut Președinția UE a motivat-o, ca stat, să coaguleze atât de bine factorii de decizie polonezi. Perioada mandatului a scos în evidență potențialul acestei țări, și iată că acum, în faza post- Președinție UE, polonezii sunt fericiți și este meritul lor că poziționarea actuală le este atât de favorabilă. Asta îmi doresc și eu pentru România, pentru că poate! Nu în ultimul rând, avem nevoie de o optimă diplomație europarlmentară.
Europarlamentarii pot fi relee cheie într-o relație de calitate cu Uniunea Europeană, dincolo de activitatea lor pur legislativă. Sunt oameni care fac parte din delegații internaționale, diplomați de facto pentru România. De aceea, miza alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European este cu atât mai mare. Avem nevoie de cât mai mulți oameni cu expertiză nu doar internă, ci și externă. Lumea se schimbă accelerat și trebuie să ținem pasul cu ea, dacă vrem să avem succes.
Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.
dr. Dan Luca
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.