Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
13.06.2014 07:19
Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles
Uniunea Europeană 3.0
dr. DAN LUCA
Dragi cititori, mi-am propus ca de această dată să mă opresc asupra amplului discurs al președintelui Comisiei Europene, susținut la Universitatea Humboldt din Berlin, cu ocazia Zilei Europei. Aceasta sublinia că lipsa de susținere din partea cetățenilor pentru instituțiile Uniunii Europene ar putea deveni o amenințare pentru integrarea europeană în sine.
Cu doar câteva zile înaintea alegerilor europene, președintele Barroso, al cărui al doilea mandat ca președinte al Comisiei expiră în luna noiembrie 2014, numea în fața audienței, trei lacune în modul de funcționare al UE. În primul rând, el sesizează un decalaj de guvernare, pentru că statele membre, pe cont propriu nu pot oferi ceea ce au nevoie cetățenii, în timp ce instituțiilor europene încă le lipsește o parte a „echipamentului” pentru a face acest lucru.
Președintele actual al Executivului european a menționat apoi un decalaj de legitimitate - din partea cetățenilor mecanismul legislativ este perceput a decide la un nivel prea îndepărtat de ei. În al treilea rând, el a spus că există un decalaj al așteptărilor, pentru că oamenii doresc mai mult decât sistemul politic poate oferi. Interesantă este însă comparația evoluției Europei, cu evoluția internetului.
El a numit prima faza a proiectului european „Europa 1.0” - conceput după al Doilea Război Mondial, proiectul european a fost de aproximativ salvgardarea păcii și prosperității în partea liberă a Europei, prin integrarea economică și pe baza reconcilierii franco-germane. Reproiectată după căderea Cortinei de Fier și Zidul Berlinului – „Europa 2.0” s-a concentrat pe extinderea beneficiilor piețelor deschise și a societății deschise.
Cu consecințele pe care le simțim, criza financiară și economică și apariția lumii multipolare a globalizării, a treia etapă va presupune reactualizarea, spre ceea ce am putea numi „Europa 3.0”. Discursul președintelui Comisiei Europene îmi amintește de discursul istoric de acum 14 ani de la Berlin, susținut de Joschka Fischer, tot la Universitatea Humboldt, cu privire la pașii istorici ai construcției Europene, procesul de extindere și integrare și federalizarea Europei.
Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele „Casei Europei” Bruxelles. Cei interesați de actualitatea europeană pot urmări mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com.
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.