Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.04.2014 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Presa din fortăreața Bruxelles

Presa din fortăreața Bruxelles

dr. DAN LUCA


 

Bruxelles-ul este, în opinia experților, cel mai mare pol de presă din lume, dacă luăm în considerare numărul de ziariști care își desfășoară activitatea în acest oraș. Nu mă refer aici la ziariștii belgieni, ci doar la cei care sunt în Bruxelles pentru a relata „dezvoltările comunitare”.

 

Treptat, profilul ziaristului acreditat la Bruxelles s-a schimbat. El devine acum expertul în problematica europeană, care află în timp util informația lansată de „piața bruxelleză”, dar și o analizează, prezentând redactorilor din sediul central articole elaborate, personalizate pentru publicația care le-a solicitat serviciile. Populația dă semne de nemulțumire tot mai puternice față de alianța tradițională dintre tehnocrați și liderii politici, care o pun în fața unor hotărâri deja luate.

 

Se manifestă un climat de profundă neîncredere reciprocă între clasa politică și populație. E nevoie să învățăm să luăm în considerare ceea ce este important, iar mediul politic și cel administrativ să includă capitalul uman în ecuație. Se simte că presa europeană are din ce în ce mai mult în vedere această abordare globală. Mă bucur foarte mult că există interes din partea jurnaliștilor români pentru a afla cu adevărat ce se întâmplă în Bruxelles și ce face România în afacerile europene.

 

De vreo 5 ani îmi face mare plăcere să prezint echipelor de ziariști tainele Bruxelles-ului european și le vorbesc în special despre cum se poziționează sectorul de afaceri în dinamica legislativă. E clar că ai nevoie de o adevărată hartă a Bruxelles-ului european pentru a înțelege structurile emergente din capitala comunitară.

 

Corespondenții de la Bruxelles încearcă să monitorizeze un sistem prin hățișurile de informație instituțională și non-instituțională. Desigur, frica de propagandă este uriașă, iar presa începe să „sufle și în iaurt”, plictisită de o informație tehnică, cu greutate digerată de specialiști, ce să mai vorbim de publicul larg.

 

„Săptămâna de Bruxelles” este importantă pentru a înțelege cum funcționează la modul concret mecanismul deciziilor europene. La fel cum, în cazul tinerilor pasionați de studii europene, sugeram pentru mediul academic vizite prin care studenții să vadă cum sunt reprezentate la Bruxelles statele și regiunile, sub ce formă își prezintă interesele corporațiile și grupurile de interese, care sunt abordările corespondenților de presă.

 

Constat cu mare bucurie că jurnalistul român dorește să știe ce este în agenda europeană, să afle mai multe de la experții instituționali și din sectorul privat despre viziunea lor. Din păcate e prea multă abundență de experți globali români care intră pe posturi de televiziune în special, fără a avea habar de realitatea europeană.

 

Este un moment prielnic pentru a conecta experții pe politici sectoriale europene din România cu presa românească, pentru a discuta cu adevărat integrarea europeană, cel puțin acum la ceas de alegeri europene. Trebuie găsită și o rețetă de formare continuă a jurnaliștilor specializați pe problematica europeană, iar Bruxelles-ul trebuie să fie în această matrice. Felicitări fundațiilor din România care investesc în jurnaliștii români!

 

 


 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxellesul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele „Casei Europei” Bruxelles.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale