Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
28.02.2014 08:19
Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles
E posibilă implicarea politică a românilor de dincolo de granițe
dr. DAN LUCA
Trăiesc în afara teritoriului statului român, dar sunt român. Din România însă nu a dispărut încă mentalitatea „salam cu soia”, sau cel puțin nu de peste tot: „românii din străinătate sunt lași că au plecat și drept urmare nu au nici un drept să se implice la nivel intern”, „românii din străinătate ar trebui să fie mulțumiți că le e bine acolo unde sunt”. Chiar așa?
Deși fac parte dintr-o diasporă mai specială – cea a românilor inserați în structura unică a capitalei comunitare – îi cunosc bine în Belgia pe compatrioții noștri care lucrează în construcții sau menaj. Sunt oameni extraordinari, poate mai români ca mulți care se bat cu pumnul în piept în țară că sunt români. Aceștia sunt însă prea puțin conectați la dezvoltările din România, iar greșeala nu este doar a lor.
România are nevoie de toți românii. Dacă unii dintre noi am ales drumul Diasporei, asta nu înseamnă că nu mai suntem români sau că nu ne mai pasă de România, ci dimpotrivă. Din fericire însă, sunt și percepții pozitive, deschise spre o politică de integrare socială a românilor din diasporă. Cea mai importantă susținere vine din partea oamenilor de rând, cei care au nevoie de o asemenea politică și de răspunsuri concrete.
Aflați la Bruxelles de ceva vreme, capitala ne-a găzduit tocmai în mijlocul comunității muncitorilor în construcții și al celor care cresc copii și îngrijesc casele celor din Bruxelles. Viața lor nu a fost ușoară nici o clipă, iar deschiderea granițelor în anul 2007 nu a constituit o rezolvare automată a problemelor lor. Muncitorii în construcții care au devenit liber-profesioniști se izbesc de o multitudine de neclarități privind accesul la pensii, chestiunile de natură fiscală, reunirea familiei.
Copiii lor nu cunosc procedura de echivalare a diplomelor, posibilitatea continuării studiilor, nu știu că piața muncii le poate oferi stagii de pregătire extrem de valoroase, cu sau fără plată, se limitează de multe ori în a rămâne deschiși locurilor de muncă pentru care nu este nevoie de o pregătire intelectuală asiduă; mamele lor, cu ani grei de școală și diplome în economie, încă dichisesc casele străinilor fără să-și cunoască oportunitățile în Diaspora.
Trebuie să vedem care sunt oportunitățile reale, mai ales acum, după deschiderea pieței muncii. Doresc să accentuez aici și a românilor plecați importanța implicării în politica românească și în crearea imaginii de țară. Românii din Diaspora trebuie să aibă o voce politică în România. Trebuie să recunoaștem că migrația are un rol pozitiv pentru țările europene adoptive. Milioanele de români care lucrează în străinătate au trimis și trimit încă în țară bani, dar contribuie în același timp și la dezvoltarea economiilor în țările în care lucrează.
Dacă forțez puțin comparația, cred că românii se găsesc pe un fel de panglică Möbius, concept matematic în care există aparent două părți (în cazul nostru românii din România și românii din afară), dar în realitate panglica nu are decât o față (românii în general). E puțin abstract, dar îmi place conceptul. Să nu uităm, românii plecați au capacitatea de a ajuta țara de origine, așa cum au făcut-o la începutul secolului al XX-lea, când Diaspora românească a jucat un rol crucial în crearea Statului român modern.
Nu este interesul Diasporei românești în a blama guvernările din România. Din afara României se dorește o implicare și o responsabilizare în dosarele în care poate să se aducă valoarea adăugată. Politica europeană a României are nevoie de românii din afara României. Se pot consolida adevărate Consilii Consultative ale Diasporei, cu o presă care să deservească comunitățile românești. Contribuțiile se vor simți treptat, atât în îmbunătățirea imaginii României, cât și în dezvoltarea turismului și infrastructurii din țara noastră.
Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxellesul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj.
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.