Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
11.07.2014 07:19
Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles
Cum ar arăta Scoția fără Marea Britanie?
dr. DAN LUCA
În luna septembrie a acestui an scoțienii sunt invitați la vot pentru a-și exprima opinia cu privire la independență față de Marea Britanie. Ce ar însemna ruptura de Regatul Unit? Chestiuni mult mai importante, pe lângă zvonurile apărute în presa britanică legate de cum va arăta steagul Marii Britanii fără Scoția sau accesul scoțienilor independenți la vizionarea programelor BBC, sunt implicațiile economice și financiare ale separării.
Intenția Scoției de a se separa de Marea Britanie a fost descurajată recent de declarația fostului premier britanic Gordon Brown, care a avertizat într-un discurs susținut la Universitatea din Glasgow că cei în vârstă vor fi mai bine protejați dacă rămân britanici. „Pensionarii scoțieni vor fi mai bine protejați atât timp cât Scoția va împărți riscurile și resursele cu restul Marii Britanii”, a avertizat Brown.
Campaniei „Mai bine împreună” care se desfășoară în prezent își propune să convingă alegătorii scoțieni să voteze „nu” la referendumul privind independența Scoției. În afară de pensii, fostul premier britanic a atras atenția că „funcționarea serviciilor de sănătate publică (NHS), dar și crearea de locuri de muncă ar fi mai sigure sub umbrela protectoare a Marii Britanii. (...) și o posibilă independență ar avea repercusiuni asupra celor 600.000 de slujbe care depind de companiile britanice sau care sunt legate de exporturile Marii Britanii”.
„Dezbaterea reală se axează pe două viziuni scoțiene privind viitorul Scoției: cea naționalistă, bazată pe ruperea tuturor legăturilor cu Marea Britanie, și a noastră, care se bazează pe un parlament scoțian puternic, susținut de un sistem de acordare și repartizare a fondului de riscuri și de resurse pentru întreaga Marea Britanie”, a explicat el.
Prezentată anul trecut, „Analiza Scoția: Moneda și politică monetară” subliniază că în situația actuală, luând în considerare pozițiile liderilor celor două țări, singura soluție de obținere a independenței pentru Scoția este adoptarea monedei europene. În cazul obținerii independenței, politica monetară scoțiană ar urmă să fie schimbată.
Variantele posibile sunt însă patru la număr: fie se păstrează lira sterlină în continuare, se utilizează în paralel atât lira cât și euro, se adoptă euro, sau se lansează o nouă monedă, națională. Astfel, a treia opțiune ar fi singura alegere realistă, care evită o anumită formă de dependentă fată de Marea Britanie.
În plus, o eventuală negociere de aderare la Uniunea Europeană pentru Scoția ar impune implicit și adoptarea, mai devreme sau mai târziu, a monedei europene comune. Dar se iscă o nouă dezbatere, ținând cont de declarația președintelui Barroso, potrivit căreia orice stat nou format va trebui să își relanseze candidatura pentru a deveni membru UE.
În contextul în care Scoția ar obține independența față de Marea Britanie, ar fi nevoită să înceapă un proces de aderare la Uniunea Europeană?
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.