Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
30.08.2013 08:19
Editorial - Corespondență specială de la Bruxelles
Cât de mult contează diaspora pentru România?
În România este nevoie de o dezbatere politică reală despre potențialul diasporei românești și ce implică aceasta atât la nivel economic, cât mai ales la nivelul oamenilor. Poate nu este rău să încercăm o clasificare a diasporei. O secțiune aparte se poate aloca românilor care au plecat din țară înainte de 1989, și e bine să facem referiri la nume mari, precum Mircea Eliade sau Constantin Brâncuși.
Ce a urmat după decembrie 1989 se poate structura de asemenea pe două dimensiuni: cei plecați la muncă necalificată sau cei la muncă intelectuală și studii. Românii din diaspora sunt un liant între țara de inserție și România. Milioanele de români care lucrează în străinătate trimit în țară bani, dar contribuie în același timp și la dezvoltarea economiilor în țările în care lucrează.
Diaspora românească poate să fie un vector mai important al politicii externe a României, așa cum poate ajuta dezvoltarea altor sectoare în România precum turismul sau dezvoltarea regională. Acum câțiva ani am fost în Turcia și am rămas plăcut surprins de calitatea serviciilor și de prețul incredibil al “pachetului turistic”. Succesul constă și în implicarea diasporei din Europa în popularizarea ofertelor. Concret, un turc stă în Germania sau Franța din octombrie până în martie. Lucrează pentru o companie de turism din acea țară și promovează ofertele pentru sezonul care urmează. În martie el se întoarce cu primii clienți în Turcia și lucrează ca și chelner, recepționist sau chiar manager.
Încă nu observ o astfel de abordare în România. Normal că noi găsim scuze, că sezonul nu e așa de lung, că infrastructura de la noi e la pamânt. Problema cu sezonul lung e puțin relativă. Cine vine în România nu dorește numai să stea la soare pe temperaturi de 35 de grade, ci vrea să descopere România. Nu asta dorim și noi? Existența unor forme instituționale adecvate atrage și obiectivele de implicare a diasporei în viața economică și politică a țării.
Un exemplu de instrument de pe agenda politică a diasporei este cel al Irlandei, care își bazează programul educațional, știință și tehnologie pe cunoștințele celor din afară. Strategia pentru diaspora este văzută de multe ori ca fiind una la nivel de stat național. În cazul Irlandei, districtul Donegal are propria sa abordare și emigranții din acea regiune au fost reali investitori în economia locală.
Prin urmare, politica de dezvoltare regională și coeziune poate juca un rol esențial în crearea celui mai potrivit model, având un potențial serios de creștere regională echilibrată. Victor Ponta este un premier care crede în diaspora, un lucru pe care l-a dovedit încă din mai 2012 prin intermediul conferinței PSD Belgia de la Bruxelles, iar in iunie 2012 acesta spunea: “Sarcina diasporei românești nu este deloc ușoară - voi sunteți adevărații mesageri ai României. Prin ceea ce faceți, puteți schimba felul în care România este văzută în afară, dar vocea voastră trebuie auzită și recunoscută”.
Dan LUCA este Doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului “România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român - PSD Bruxelles.
dr. Dan Luca
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.