Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.03.2014 07:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Bruxelles-ul și aroma ciocolatei belgiene

Bruxelles-ul și aroma ciocolatei belgiene

dr. DAN LUCA


Vorbim de Bruxelles ca fiind capitala Uniunii Europene, dar de multe ori uităm că întâi de toate este capitala Belgiei, un oraș care are multe de oferit și pe plan turistic, fiind totodată și reședința familiei Regale belgiene. Ar fi interesant de văzut cum autoritățile bruxelleze au știut să profite de poziția de capitală a Europei, reușind să promoveze și valorile proprii.

 

Pe lângă sediile instituțiilor europene și ale grupurilor de interese europene, aici poți vizita o serie de muzee cu piese valoroase: Muzeul jucăriilor, Muzeul Regal de Arte Frumoase, Muzeul Filmului, piețe și parcuri, poți admira arhitectura, te poți relaxa într-o cafenea boemă sau pe o terasă degustând unul dintre sutele de feluri de bere tradițională. După o astfel de vizită, Bruxelles-ul nu va mai părea la fel de sobru.

 

Și dacă vrei să știi mai multe despre Europa, chiar dacă nu este ziua porților deschise, Serviciul de vizite al Comisiei va îmbunătăți cunoștințele turiștilor despre Uniune. Organizate la Centrul pentru vizitatori situat în apropiere, aceste prezentări au o durată de 90 de minute și sunt urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

 

Comisia Europeană nu este singura instituție UE care se poate vizita. Consiliul UE oferă conferințe de informare, iar Parlamentul European găzduiește vizite individuale sau pentru grupuri organizate. Se poate asista la o sesiune plenară sau la un eveniment public, participarea fiind gratuită.

 

Îmi amintesc cu multă nostalgie de prima experiență pe care am avut-o cu sistemul comunitar în vara lui 1996, fiind membru activ al Asociației Studenților Europeni, prin intermediul căreia reușisem să efectuez un stagiu de o lună în Parlamentul European de la Bruxelles. Clădirea actuală, de pe rue Wiertz (Spinelli) era doar în șantier, fiind dată în folosință cam prin 1998. Și ce drum era atunci până în capitala comunitară!

 

Nici vorbă de avion, trenul era rege în acea perioadă. Înarmat cu un bilet de o lună, Interel, am pornit pe calea Europei, iar după vreo 5 trenuri schimbate și 24 de ore eram în Bruxelles, evident după obținerea vizei. Descopeream atunci Uniunea Europeană de la kilometrul zero, într-un Bruxelles care te cucerește fără să îți dai seama de ce.

 

Și nu vă închipuiți că cele 21 de zile de ploaie au fost plăcute, dar tot acel sistem clădit în jurul simbolului european e copleșitor, îți dă forța de a continua. Bruxelles-ul, o capitală a contrastelor, este extrem de animat, mai ales în perioadele de vacanță când, pe străzi, în localuri și magazine, întâlnești turiști din toate colțurile lumii.

 

Localurile oferă posibilități variate de alegere, din diferite culturi gastronomice, de la fructele de mare specifice întregii țări, la bucătărie grecească, italiană, chinezească, turcească sau marocană. Muzica străzilor sau a pub-urilor îți va aminti și ea că te afli într-un oraș unde poți regăsi unul dintre cele mai mari mozaicuri culturale.

 


Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele „Casei Europei” Bruxelles.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale