Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.07.2013 08:12

Corespondență de la Bruxelles


A A

Strada Europa trece și prin România?

Strada Europa trece și prin România?

Există la români sentimentul apartenenței cu adevărat la Uniunea Europeană? Chiar suntem pe picior de egalitate cu italienii sau nemții? Sau nu trebuie să fim? România este membră a Uniunii Europene de peste 6 ani și jumătate, însă întrebarea care se pune este dacă înțelegem cu adevărat în ce am intrat aderând la UE? Racordarea unei țări de peste 20 milioane de locuitori la Uniunea Europeană reprezintă un lucru foarte complex, greu de realizat.

 

Deși este paradoxal, „procedura macro” de relaționare național-european este în mare majoritate un algoritm tehnic, necesitând expertize multiple în anumite sectoare specifice (legislație, social, sector de afaceri etc). Voința politică este importantă, dar trebuie sprijinită de o componentă tehnică puternică. România în prezent „joacă” în această piesă europeană cu sute de mii de actori, dar este oscilantă, imprevizibilă și nesustenabilă. Vrem, nu vrem, dar peste 75% din legislația aplicată în România își are originea la Bruxelles. Această legislație nu priveș- te în mod necesar securitatea națională, politica externă sau apărarea. Este vorba despre consumator și piețe, despre calitatea aerului, gestionarea apei și despre mâncare.

 

Merită atenție și această Europă a noastră, a temelor „mărunte”, ale cărei decizii se adresează mai degrabă cotidianului cetățeanului decât treburilor de Stat. În anumite dosare poziția României este foarte bine fundamentată, în vreme ce în altele poziționarea țării noastre este în cel mai bun caz circumstanțială, dacă nu una amintind de o politică a „scaunului gol”. Instituțiile statului român trebuie ajutate de structuri și mecanisme complementare. Cei aproximativ 100 de români din Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE nu pot face miracole în fața avalanșei de documente tehnice rezultate din malaxorul european.

 

Trebuie clădite „filtre puternice”, implicând în acest mecanism sutele de funcționari români de la Comisia Europeană, ajunși acolo fiindcă țara lor e membră a Uniunii Europene, dar care acum, așa cum bine știm, reprezintă Uniunea. Se poate consolida asociația românilor din Bruxelles-ul european, făcând-o mult mai funcționabilă, având suportul a cel puțin un Centru de Gândire românesc plasat la nivelul capitalei europene.

 

Acum câteva zile am fost invitat la Bruxelles la o dezbatere a francezilor din mediul european. A fost un bun prilej în a evalua influența franceză la nivel decizional în Uniunea Europeană, dar și de a identifica de ce fel de politicieni are nevoie Franța pentru a juca mai pragmatic cartea europeană, dar și cea a politicii externe în general. „Trebuie să ne trezim la realitate, Franța a pierdut din influență și va continua să o facă atâta timp cât eurodeputații noștri nu sunt capabili – decât cu mici excepții – să comunice în limba engleză. Nu poți să faci negocieri subtile și alianțe strategice, dacă ai nevoie de interpret sau translator”, zicea un reprezentat al sectorului de afaceri francez reprezentat la instituțiile europene.

 

Mai avem doar câteva luni până la alegerile pentru Parlamentul European din 2014. Eurodeputatul este reprezentantul cetățeanului. Rolul acestuia nu trebuie să se mărginească în a activa în anumite comisii parlamentare, iar în week-end în a explica cetățenilor de pe sticla televizorului activitatea Parlamentului European. Parlamentarul european trebuie să fie acel pivot care să explice Guvernului și Parlamentului României inițiativele de la nivel comunitar. Este persoana care înțelege cum se poziționează sectorul de afaceri, și, în special, cel românesc, pe subiecte europene, este într-un permanent contact cu societatea civilă organizată pentru a asculta opinia cetățenilor.

 

Eurodeputatul știe cum să interacționeze cu funcționarii români din Comisia Europeană pentru a afla fiecare inițiativă care privește România. Este acea persoană care înțelege că integrarea României nu este doar un proiect instituțional, iar cei 2.500 de români din Bruxelles sunt parte a dezvoltării țării noastre. Cetățeanul român este și el derutat de actuala Europă, mult mai eurosceptic pe fondul crizei financiare. Trebuie însă să înțeleagă mecanismul european, trebuie să i se explice că implicarea este necesară.

 

Concluzia generală? Statul Român al următorilor 10-20 ani trebuie regândit, iar dacă reușim să ne folosim optim resursele, vom juca un rol important în Europa! Cred însă în capacitatea poporului român de a gândi și acționa european!

dr. Dan Luca, fondator al Clubului „România-UE” Bruxelles

și al filialei PSD Bruxelles (prima din afara României a unui partid politic)

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizarea intrării în Târgoviște dinspre Priseaca
Subprefectul Marian Tănase, avertisment sever pentru directorul ANIF Dâmbovița
Corneliu Ștefan, vicepreședinte pentru Regiunea Sud la Congresul PSD
Recalcularea pensiilor, gata până la 1 septembrie 2024
Primul Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, în faza de construcție
Continuitate și parteneriate solide în pregătirea alegerilor din 2024
Planurile PSD pentru alegerile din toamnă
PSD Dâmbovița îl susține pe Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte al PSD
Lucrările la DN 7 Bâldana - Titu, în plină turație
Centura pentru Pucioasa și Fieni, aprobată de Guvern


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)

DAN LUCA

În primăvara lui 2024, înainte de alegerile europene din iunie, au fost 3 dezbateri oficiale, clasificate ca Spitzenkandidat.

Orașul Maastricht a fost și de data aceasta locul primei dezbateri Spitzenkandidaten înainte de alegerile pentru Parlamentul European. După 2014 și 2019, ziua de 29 aprilie 2024 a fost aleasă pentru a reuni ofertele... [citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale