Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.07.2024 00:17

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Descrețirea inovației (II)

Descrețirea inovației (II)

DAN LUCA 


Merg mai departe și îmi vin în minte alte două exemple, total diferite, dar deosebit de inovative. Era în anul de grație 1985, Franck Biancheri lansa idea unei asociații studențești europene, interdisciplinare, dar fără nivelul național. Adică, structurile de coordonare ale organizației erau centrele universitare racordate direct la un Comitet Director european. Să fiu sincer, această idee genială m-a ajutat practic în 1995 când am devenit președintele filialei clujene (AEGEE Cluj-Napoca) și apoi să am posibilitatea să fiu ales în 1997 direct în structura de la Bruxelles.

Dacă tot am ajuns la segmentul de tineret, haideți să vorbim de o idee inovativă în domeniul educației. Mă refer la recenta filialã a Colegiului Europei de la Tirana. Să ne amintim că, inființat în 1949, Colegiul Europei a jucat un rol important în promovarea integrării europene și în formarea unei elite europene în domeniul afacerilor internaționale și al politicii publice. Printre absolvenții săi se numără numeroși oficiali de rang înalt, diplomați și politicieni care activează în instituțiile Uniunii Europene și în guvernele naționale. Campusul original al Colegiului Europei este situat în orașul medieval Bruges din Belgia. Acest campus este adesea numit „campusul principal”. Campusul din Natolin, situat în Varșovia, a fost deschis în 1992, în urma discuției despre extinderea Uniunii Europene către Est. Acest campus reflectă angajamentul colegiului față de integrarea europeană și extinderea cunoștințelor despre Europa Centrală și de Est. Iar inovația continuă, Colegiul Europei plănuiește să deschidă, în septembrie 2024, un nou campus în Tirana, ca parte a eforturilor de a extinde educația europeană în Balcanii de Vest. Acest nou campus va contribui la promovarea integrării europene în regiune și la consolidarea relațiilor dintre UE și țările balcanice. Am refuzat oferta de anul trecut de face parte din corpul profesoral din Tirana, dar promit că dacă se va lansa Colegiul Europei și la Chișinău să sprijin practic această inovație.

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale