Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.08.2024 00:17

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)

DAN LUCA

În primăvara lui 2024, înainte de alegerile europene din iunie, au fost 3 dezbateri oficiale, clasificate ca Spitzenkandidat.

Orașul Maastricht a fost și de data aceasta locul primei dezbateri Spitzenkandidaten înainte de alegerile pentru Parlamentul European. După 2014 și 2019, ziua de 29 aprilie 2024 a fost aleasă pentru a reuni ofertele electorale ale partidelor politice europene pentru președinția viitoarei Comisii Europene. La dezbaterea de 90 de minute care a avut loc începând cu ora 19.00 CET, au fost prezenți 8 candidați. Forța actualului președinte a fost observată din primele minute ale interacției. Ursula von der Leyen a pendulat între a prezenta ideile pentru următorul mandat, dar a și explicat mult actualele acțiuni politice. La un moment dat aveam impresia că este o conferință de presă în care ceilalți candidați întreabă actualul președinte al Comisiei Europene despre subiectele politice contemporane.

Nicolas Schmit a fost bun, forța de comisar european în exercițiu i-a dat gravitate și structură prezentării. Bas Eickhout a jucat și el bine, experiența sa ca lider de grup politic în Parlamentul European fiind bine pusă în evidență. Maylis Roßberg, de doar 24 de ani, a jucat cartea tinerilor, mai ales că în sală erau prezenți doar tineri. E aceeași abordare precum cea a candidatei verzilor din 2014 și 2019, Ska Keller. Anders Vistisen a atacat brutal încă din prima clipă când a avut microfonul. A lovit în tot ce mișcă european și a subliniat voalat problema alegerilor europene. “Ursula von der Leyen dorește un mandat de președinte al Comisiei Europene, dar nu candidează pe nici o listă electorală în alegerile europene”. Neavând ECR candidat în dezbatere, ID a intrat pe palierul euroscepticilor mai mult decât credeam.

Marți, 21 mai 2024, s-a derulat a doua dezbatere dintre posibilii președinți ai viitoarei Comisii Europene. Evenimentul a fost organizat de think tank-ul Brugel și prestigioasa publicație Financial Times. Tema principală a fost legată de dezvoltarea economică a UE. La întrevederea de 75 de minute, începând cu ora 17.00 CET, au fost prezenți 4 candidați: Ursula von der Leyen, Nicolas Schmit, Sandro Gozi și Anders Vistisen.

Câteva citate de la dezbatere:

*Ajutoarele de stat nu trebuie să fragmenteze piața internă (Schmit),

*Ne trebuie campioni industriali pentru a avea competitivitate pe plan mondial (von der Leyen),

*E nevoie atât campioni industriali, dar și să sprijinim IMM-urile (Schmit),

*Criza pandemică ne-a învățat ce important este să avem diversitate în lanțul de aprovizionare (von der Leyen),

*Ne trebuie noi resurse pentru bugetul european, să cheltuim mai bine împreună (Schmit),

*E nevoie de mai multă cooperare europeană pentru apărare și securitate (von der Leyen),

*Apărarea europeană are un cost, trebuie finanțată (Schmit),

*Trebuie să avem un mai mare budget european, să ieșim din schema anului 1988 cu contribuția țărilor membre de doar 1% (Gozi),

*Cred în proiectul “Made in EU” (von der Leyen),

*UE trebuie să fie putere militară și economică (Gozi).

Interesant cum Nicolas Schmit a pomenit în intervențiile sale de patru ori numele lui Jacques Delors, iar Sandro Gozi de două ori trioda liberală Macron – Breton – Kallas.

Joi, 23 mai 2024, s-a derulat ultima dezbatere dintre posibilii președinți ai viitoarei Comisii Europene. Conform tradiție, cu 10 zile înainte de alegerile europene, evenimentul a avut loc în sala mare a Parlamentului European din Bruxelles. La fel a fost în 2014 sau în 2019. Surprinzător, dar oficial evenimentul s-a intitulat "Eurovision debate between lead candidates for the Commission presidency". Spun surprinzător fiindcă utilizarea termenului Eurovision, atât de drag EBU, era plin de controverse după scandalul de anul acesta, rezultat chiar printr-o plângere oficială semnată de vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, pentru interzicerea steagului UE la evenimentul muzical Eurovision 2024.

Un alt amănunt de semnalat, s-a decis începerea evenimentului la ora 15, într-o zi de lucru. Este prima dată de la apariția dezbaterilor Spitzenkandidat când se preferă ora gospodinelor pentru un eveniment televizat în care se dorește o dezbatere live pentru destinul Europei în următorii 5 ani. Sau poate se consideră că astfel de interacții sunt doar pentru cei care lucrează în sistemul afacerilor europene, nu pentru publicul larg?

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia
Raid cultural în Georgia


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale