Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.08.2024 00:17

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)

DAN LUCA

Pe 7 martie 2024, Congresul PPE de la București a ales-o, în urma unui vot secret, pe Ursula von der LEYEN drept principala candidată a PPE la Președintele Comisiei Europene înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 2024. Ea a fost singura candidată. Eveniment simbolic care a dat oficial tonul alegerii liderilor europeni ai mandatului 2024-2029.

Cu câteva zile înainte, pe 2 martie 2024, socialiștii europeni îl alegeau pe Nicolas Schmit ca si candidat principal la cea mai inaltă poziție a executivului european. Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a primit mandatul prin aclamație la finalul congresului partidului de la Roma. Politicianul a condus necontestat cursa internă, el fiind singurul nume propus.

La sfârșitul aceleiași luni, pe 20 martie 2024, liberalii europeni s-au reunit la Bruxelles pentru Congresul Extraordinar al Partidului ALDE. Delegații de partid au votat pentru aprobarea nominalizării lui Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Germania) de la FDP, membru al partidului ALDE, în Germania, ca principal candidat liberal pentru alegerile din iunie. Mai exista și o Echipă Europa, care alături de  deputata Marie-Agnes Strack-Zimmermann, îi mai avea pe eurodeputații Valérie Hayer (Franța) și Sandro Gozi (Italia).

În luna precedentă chiar, pe 3 februarie 2024, Verzii europeni îi prezentau pe europarlamentarii Terry Reintke (Germania) și Bas Eickhout (Olanda) drept candidați de top pentru alegerile UE. Cei doi europarlamentari au fost numiți de delegații tuturor partidelor Verzilor din Europa la congresul de la Lyon, Franța.

Pe data de 24 aprilie 2024, Partidul ECR adoptă manifestul pentru alegerile europene, și decide să nu prezinte un candidat principal. „Refuzând să nominalizeze un candidat pentru funcția de vârf, ECR trimite un semnal puternic că partidul rămâne fidel liniei sale că nu a fost niciodată în favoarea sistemului Spitzenkandidat”.

Dacă continuăm analiza despre abordarea electorală a celorlalte partide europene, observăm că pe 24 februarie 2024, Stânga Europeană radicală îl alege pe Walter Baier (Austria) drept candidat principal la alegerile europene. A fost ales într-o adunare internă în Slovenia.

Unele partide, mai mici desigur, au avut o decizie asupra acestui subiect încă de anul trecut. Maylis Roßberg (Germania) și Raül Romeva (Spania) au fost ratificați ca tandem EFA Spitzenkandidaten în cadrul Congresului de la Strasbourg (13-14 octombrie 2023). Interesant profilul-simbol al acestor candidați. Raül Romeva (52 de ani, Catalonia) este un fost europarlamentar. A fost membru al Guvernului Catalan care a organizat referendumul pentru autodeterminare în 2017, după care a petrecut 4 ani ca prizonier politic. Iar Maylis Roßberg (23 de ani, regiunea de graniță daneză-germană) este membru al minorității daneze din Germania.

După alegerile pentru Parlamentul European din 2019, Miscarea Politică Creștin Europeană a obținut trei locuri în Parlamentul European: Peter Van Dalen de la Uniunea Creștină (Olanda), Bert-Jan Ruissen de la SGP (Olanda) și Helmut Geuking de la Partidul Familiei din Germania. Peter Van Dalen și Helmut Geuking fac parte din Grupul PPE, în timp ce Bert-Jan Ruissen face parte din ECR. Un al patrulea europarlamentar, Cristian Terheș, membru al Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat din România, s-a alăturat partidului în mai 2020. Președintele și Spitzenkandidat pentru acest partid a fost Valeriu Ghilețchi, membru în Parlamentul Republicii Moldova.

Chiar și Partidul Identitate și Democrație a făcut o alegere. Extrema dreaptă îl alegea pe europarlamentarul danez Anders Vistisen drept „candidat principal”.

(va urma)

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia
Raid cultural în Georgia


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale