Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
27.02.2013 00:20
Consiliul Județean Dâmbovița nu a putut prelua unitatea
FMI pune cruce Termocentralei Doicești
Cu datorii de peste 500 de miliarde, Termocentrala are termen data de mâine, 28 februarie, pentru demararea procedurii de insolvență
❚ Cu datorii de peste 500 de miliarde, Termocentrala are termen data de mâine, 28 februarie, pentru demararea procedurii de insolvență ❚ Consiliul Județean și primăriile din zonă (Șotânga, Doicești și Aninoasa) au căutat soluții pentru a putea administra bunurile termocentralei, înainte de a fi prea târziu ❚ Președintele CJD Adrian Țuțuianu a făcut demersuri la București pentru a prelua priza de apă, punctul de transformare, cabanele din zona montană și clădirile administrative ❚ Cele trei primării și-ar dori în administrare cele peste o sută de hectare de teren ale termocentralei pentru a le transforma în parcuri fotovoltaice ❚ “Discuțiile privind termocentrala sunt foarte complicate. (...) Nu vă ascund că am avut discuții foarte tensionate la Oficiul pentru Privatizare și Industrie” - a declarat Adrian Țuțuianu
Fondul Monetar Internațional a respins ideea ca Termocentrala Doicești să fie preluată de Consiliul Județean Dâmbovița, iar acum se caută soluții ca măcar bunurile cele mai de preț ale termocentralei să poată intra în administrarea forului județean și a unor primării din zonă, înainte ca aceasta să intre în insolvență și să nu se mai poată face nimic.
Cu datorii de peste 500 de miliarde lei vechi, Termocentrala Doicești este la un pas de insolvență, 28 februarie 2013 fiind termenul maxim convenit cu Fondul Monetar Internațional pentru demararea acestei proceduri.
Ce e de făcut pentru salvarea a ceea ce se mai poate?
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, nu stă însă cu mâinile în sân, face drumuri repetate la București și deja a înaintat o solicitare la Ministerul Energiei pentru a prelua mai multe bunuri ale Termocentralei, precum priza de apă, punctul de transformare, cabanele din zona montană și clădirile administrative.
Și primăriile Șotânga, Doicești și Aninoasa și-ar dori în administrare cele peste o sută de hectare de teren ale Termocentralei pentru a le transforma în parcuri fotovoltaice. Rămâne de văzut dacă solicitările vor fi onorate, mai ales că președintele CJD a oferit chiar și niște soluții juridice pentru ca această operațiune de preluare să fie posibilă.
“Discuțiile privind Termocentrala de la Doicești sunt foarte complicate. Am fost la București, la Ministerul Energiei, Fondul Monetar Internațional nu a avizat preluarea de către Consiliul Județean și într-un fel e întemeiat, dânșii spun că prejudiciem creditorii comercial ai Termocentralei, care au creanțe foarte mari de încasat. Am mai făcut un demers, în sensul că am dus o solicitare a Consiliului Județean și a primăriilor din zonă de a prelua anumite bunuri. La Consiliul Județean aș vrea să preiau priza de apă, de unde se alimentează cu apă industrială tot municipiul Târgoviște, punctul de transformare fiind, să spun așa, averea cea mai importantă care a rămas acolo, cabanele de la munte (sunt patru, lângă tabere), unele în stare de degradare avansată, și clădirile administrative, cantină, birouri. Iar primăriile din zonă și-ar dori să preia suprafețele de teren pe care le are Termocentrala la Șotânga, la Doicești și la Aninoasa. Deși unele dintre terenuri sunt halde de cenușă, ele pot fi utilizate, de exemplu, pentru panouri fotovoltaice. Câmpuri imense am putea face, avem o sută și ceva de hectare de halde de cenușă în zona aceasta aferentă Termocentralei. Nu vă ascund că am avut discuții extrem de tensionate la Oficiul pentru Privatizare în Industrie pe subiectul acesta, le-am dat niște soluții să spunem juridice cum să facem operațiunea aceasta și tot cert este că pe data de 28 februarie este termenul maxim în cadrul căruia, cu acordul cu FMI, trebuie deschisă procedura insolvenței, ceea ce practic ne pune în dificultate mare. (…) Datoriile Termocentralei sunt foarte mari, cred că peste 500 de miliarde”, a precizat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.
Ana Maria Popescu | [email protected]
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Târgoviște, campion național la fonduri UE pe cap de locuitorSală polivalentă nouă, în discuția aleșilor locali
Diplomă pentru o găeșteancă de 100 de ani
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
Traficant de droguri, arestat preventiv
Programul Zilelor Cetății Târgoviște 2024
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
Percheziții din cauza unui pistol neletal
Lucrări de anvelopare pentru 1000 de apartamente
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Editorial
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
DAN LUCA
În primăvara lui 2024, înainte de alegerile europene din iunie, au fost 3 dezbateri oficiale, clasificate ca Spitzenkandidat.
Orașul Maastricht a fost și de data aceasta locul primei dezbateri Spitzenkandidaten înainte de alegerile pentru Parlamentul European. După 2014 și 2019, ziua de 29 aprilie 2024 a fost aleasă pentru a reuni ofertele... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.