27.02.2013 00:20

FMI pune cruce Termocentralei Doicești

FMI pune cruce Termocentralei Doicești
Galerie foto

❚ Cu datorii de peste 500 de miliarde, Termocentrala are termen data de mâine, 28 februarie, pentru demararea procedurii de insolvență ❚ Consiliul Județean și primăriile din zonă (Șotânga, Doicești și Aninoasa) au căutat soluții pentru a putea administra bunurile termocentralei, înainte de a fi prea târziu ❚ Președintele CJD Adrian Țuțuianu a făcut demersuri la București pentru a prelua priza de apă, punctul de transformare, cabanele din zona montană și clădirile administrative ❚ Cele trei primării și-ar dori în administrare cele peste o sută de hectare de teren ale termocentralei pentru a le transforma în parcuri fotovoltaice ❚ “Discuțiile privind termocentrala sunt foarte complicate. (...) Nu vă ascund că am avut discuții foarte tensionate la Oficiul pentru Privatizare și Industrie” - a declarat Adrian Țuțuianu

 

 

Fondul Monetar Internațional a respins ideea ca Termocentrala Doicești să fie preluată de Consiliul Județean Dâmbovița, iar acum se caută soluții ca măcar bunurile cele mai de preț ale termocentralei să poată intra în administrarea forului județean și a unor primării din zonă, înainte ca aceasta să intre în insolvență și să nu se mai poată face nimic.

{GOOGLE_AD_BOX1}  

Cu datorii de peste 500 de miliarde lei vechi, Termocentrala Doicești este la un pas de insolvență, 28 februarie 2013 fiind termenul maxim convenit cu Fondul Monetar Internațional pentru demararea acestei proceduri.

 

Ce e de făcut pentru salvarea a ceea ce se mai poate?

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, nu stă însă cu mâinile în sân, face drumuri repetate la București și deja a înaintat o solicitare la Ministerul Energiei pentru a prelua mai multe bunuri ale Termocentralei, precum priza de apă, punctul de transformare, cabanele din zona montană și clădirile administrative.

 

Și primăriile Șotânga, Doicești și Aninoasa și-ar dori în administrare cele peste o sută de hectare de teren ale Termocentralei pentru a le transforma în parcuri fotovoltaice. Rămâne de văzut dacă solicitările vor fi onorate, mai ales că președintele CJD a oferit chiar și niște soluții juridice pentru ca această operațiune de preluare să fie posibilă.

“Discuțiile privind Termocentrala de la Doicești sunt foarte complicate. Am fost la București, la Ministerul Energiei, Fondul Monetar Internațional nu a avizat preluarea de către Consiliul Județean și într-un fel e întemeiat, dânșii spun că prejudiciem creditorii comercial ai Termocentralei, care au creanțe foarte mari de încasat. Am mai făcut un demers, în sensul că am dus o solicitare a Consiliului Județean și a primăriilor din zonă de a prelua anumite bunuri. La Consiliul Județean aș vrea să preiau priza de apă, de unde se alimentează cu apă industrială tot municipiul Târgoviște, punctul de transformare fiind, să spun așa, averea cea mai importantă care a rămas acolo, cabanele de la munte (sunt patru, lângă tabere), unele în stare de degradare avansată, și clădirile administrative, cantină, birouri. Iar primăriile din zonă și-ar dori să preia suprafețele de teren pe care le are Termocentrala la Șotânga, la Doicești și la Aninoasa. Deși unele dintre terenuri sunt halde de cenușă, ele pot fi utilizate, de exemplu, pentru panouri fotovoltaice. Câmpuri imense am putea face, avem o sută și ceva de hectare de halde de cenușă în zona aceasta aferentă Termocentralei. Nu vă ascund că am avut discuții extrem de tensionate la Oficiul pentru Privatizare în Industrie pe subiectul acesta, le-am dat niște soluții să spunem juridice cum să facem operațiunea aceasta și tot cert este că pe data de 28 februarie este termenul maxim în cadrul căruia, cu acordul cu FMI, trebuie deschisă procedura insolvenței, ceea ce practic ne pune în dificultate mare. (…) Datoriile Termocentralei sunt foarte mari, cred că peste 500 de miliarde”, a precizat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.

 

Ana Maria Popescu | [email protected]