Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.08.2024 00:11

Cuvântul care zidește


A A

Vindecarea lunaticului

Duminica a 10-a după Rusalii aduce în prim-plan o minune care scoate la iveală aspecte profunde ale credinței și ale vieții duhovnicești: vindecarea lunaticului. Această pericopă evanghelică, regăsită la Matei 17, 14-23, ne invită să medităm la puterea credinței, la necesitatea rugăciunii și a postului, dar și la responsabilitatea părinților față de copii, mai ales în momentele de încercare.

În această scenă biblică, vedem un tată disperat care își aduce fiul bolnav la ucenicii lui Iisus, dar aceștia nu reușesc să-l vindece. Mântuitorul, intervenind cu putere, îl eliberează pe tânăr de demonul care îl chinuia, arătând astfel că biruința asupra răului este posibilă doar printr-o credință autentică și vie. Învățătura esențială pe care o desprindem din acest episod este că lipsa credinței și a rugăciunii ne slăbește, făcându-ne vulnerabili în fața ispitelor și a puterilor întunericului. "Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: „Mută-te de aici acolo” și se va muta; și nimic nu va fi cu neputință vouă” (Matei 17, 20). Aceste cuvinte ne amintesc că o credință mică, dar sinceră, poate aduce minuni în viața noastră.

În același timp, această minune ne provoacă să reflectăm asupra începutului noului an bisericesc, 1 septembrie. Anul bisericesc este o perioadă de reînnoire spirituală, un timp în care suntem chemați să ne revizuim viața duhovnicească și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Este un moment în care, asemenea tatălui din Evanghelie, putem aduce înaintea Domnului toate durerile și neputințele noastre, cerându-I ajutorul și mila Sa.

Prin rugăciune, post și o credință vie, putem începe acest nou an bisericesc cu nădejde și curaj, știind că Dumnezeu ne va călăuzi și ne va întări în toate încercările noastre. 

Pe lângă învățăturile legate de credință și rugăciune, pericopa evanghelică din Duminica a 10-a după Rusalii deschide și o discuție relevantă pentru viața duhovnicească în lumea contemporană: tema despătimirii. Vindecarea lunaticului ne oferă o imagine a eliberării din robia patimilor și a suferințelor cauzate de acestea. Tânărul chinuit de un demon este, în fond, un simbol al sufletului captiv în patimi și neputințe, iar intervenția lui Hristos subliniază faptul că eliberarea și vindecarea sunt posibile numai printr-o viață trăită în lumina harului divin.

În zilele noastre, patimile se manifestă în forme subtile, dar la fel de dăunătoare.

Dependențele de diferite tipuri, materialismul excesiv, superficialitatea relațiilor umane și  pierderea sensului existenței sunt doar câteva dintre formele moderne ale „demonilor” care chinuie sufletele oamenilor. În acest context, despătimirea nu mai este doar o chestiune teoretică sau rezervată celor retrași în mănăstiri, ci devine o necesitate urgentă pentru toți cei care doresc să trăiască o viață autentică și împlinită.

Despătimirea înseamnă curățirea inimii de toate acele atașamente dezordonate care ne îndepărtează de Dumnezeu și de adevărata noastră menire. Este un proces de lungă durată, care cere nu doar o luptă continuă cu propriile slăbiciuni, ci și o reevaluare constantă a priorităților. Într-o lume în care zgomotul și agitația exterioară ne învăluie, rugăciunea, postul și meditația devin mai importante ca niciodată pentru a ne regăsi echilibrul interior.

Așadar, mesajul Duminicii a 10-a după Rusalii și începutul noului an bisericesc ne îndeamnă nu doar la credință și rugăciune, ci și la un angajament serios față de procesul de despătimire. În fața provocărilor moderne, suntem chemați să ne curățim inimile de patimi și să ne întoarcem la o viață trăită în conformitate cu voia lui Dumnezeu. Numai astfel putem spera la vindecarea noastră spirituală și la o viață trăită în adevărata libertate a copiilor lui Dumnezeu.

În concluzie, despătimirea nu este doar o virtute de dorit, ci o necesitate stringentă în lumea contemporană. Prin aceasta, ne putem pregăti inimile pentru a primi harul divin și pentru a trăi în adevărata pace și bucurie pe care Dumnezeu ne-o oferă. Începutul anului bisericesc este momentul potrivit pentru a ne reînnoi angajamentul față de acest ideal și pentru a porni cu hotărâre pe calea care duce la mântuire și desăvârșire spirituală.

 

Pr. Paroh Soare Cătălin Ionuț,

Parohia Brezoaiele

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Rata de promovare scade la 26,24%, fără note de 10
Suferința și boala în lumina Învierii Domnului
Sfințirea Bisericii Parohiei Izvorul Tămăduirii
Posibilă schimbare majoră pentru Bacalaureat în 2025
Bienala Națională de Artă "Gheorghe Petrașcu", 2024
Potolirea furtunii
Rolul eclezial și cultural al evangheliei învățătoare de la Mănăstirea Dealu
Tineri din Kenya în vizită la Mănăstirea Peștera Ialomiței
852 de elevi s-au înscris la Bac-ul de toamnă
Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu - 310 ani de la moartea martirică


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)

DAN LUCA

În primăvara lui 2024, înainte de alegerile europene din iunie, au fost 3 dezbateri oficiale, clasificate ca Spitzenkandidat.

Orașul Maastricht a fost și de data aceasta locul primei dezbateri Spitzenkandidaten înainte de alegerile pentru Parlamentul European. După 2014 și 2019, ziua de 29 aprilie 2024 a fost aleasă pentru a reuni ofertele... [citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale