26.07.2024 00:16

Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei

Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei
Galerie foto

În pericopa evanghelică din duminica a V-a după Rusalii, prezentată de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei,  Mântuitorul nostru Iisus Hristos vindecă doi demonizați din ținutul Gadara, ținut aflat în apropierea Mării Galileii. Impactul emoțional de la începutul relatării este foarte mare deoarece cei doi demonizați ne sunt prezentați ca niște oameni foarte cumpliți, care ieșeau din morminte nelăsând pe nimeni să treacă pe calea aceea.

Punând stăpânire pe acești oameni, satana vrea să-i facă primejdioși pentru semenii lor, să-i facă incapabili să trăiască în comunitate. Diavolul îi îndepărtează pe oamenii pe care îi stăpânește, atât de Dumnezeu cât și de semenii lor. Prin intermediul patimilor, diavolul conduce sufletele lor, cei doi devenind sclavi ai propriilor păcate.

Viața creștină înseamnă și o luptă cu duhurile rele. Încă de la Botez, avem un program duhovnicesc, acela al lepădării de satana și de toți slujitorii lui și al unirii cu Hristos. Acest program arată că în viața creștină există o luptă între Duhul lui Hristos, primit la Botez, și duhurile rele care-l ispitesc pe om și-l îndeamnă să săvârșească răul.

Omul singur nu poate lupta împotriva patimilor și a duhurilor necurate care îl chinuiesc din invidie și din ură față de el, ci este nevoie ca omul să fie în stare de comuniune vie cu Dumnezeu prin rugăciune și prin post. De ce? Pentru că demonii nu se tem nici de cuvinte frumoase, nici de cuvinte aspre sau autoritare, ci se tem de smerenie, deoarece ei sunt mândri, dar mai ales se tem de prezența Duhului Sfânt în om, întrucât numai Duhul Cel Sfânt și Bun poate alunga duhurile necurate și rele din oameni.

Iată, așadar, de ce este necesar să înmulțim și să cultivăm rugăciunea noastră, ca ea să devină, dintr-o rugăciune adesea formală și superficială, o rugăciune fierbinte și stăruitoare, care încălzește inima, luminează mintea și întărește simțirile. De asemenea, trebuie să postim, mai ales hrănindu-ne în primul rând cu prezența iubitoare a lui Hristos prin citirea Sfintei Scripturi, a Scrierilor și Vieților Sfinților, prin împărtășirea cu Sfintele Taine și prin săvârșirea faptelor bune. Odată ce L-am întâlnit pe Hristos să nu-L mai lăsăm să plece din hotarul inimii noastre, ci să-I spunem precum Apostolii la Emaus: „Doamne, rămâi cu noi” (Luca 24, 29). Amin.

 

Pr. Ciobanu Ioan, Parohia Colacu