11.06.2024 00:20

Cum a evoluat reprezentarea României la Bruxelles în ultimii 5 ani?

Cum a evoluat reprezentarea României la Bruxelles în ultimii 5 ani?
Galerie foto

Experiența României, acumulată treptat, s-a reflectat într-o mai bună evoluție la Bruxelles, dar încă activăm sub potențialul de țară. Mă refer aici la capacitatea unei țări care, matematic, este a 6-a putere europeană, dar care încă nu identifică toate oportunitățile. Dezvoltarea capacității de a activa eficient la nivel UE este un deziderat al țărilor membre. România trebuie să continue implicarea, mai ales la nivelul pieței interne, unde expertiza românească este punctuală și fără continuitate.

În anul 2027, la 20 de ani de apartenență la UE, nu vom mai putea să ne plângem că suntem „noi în peisajul UE”, mai ales în condițiile în care viitoarea extindere a UE va poziționa România ca țară dezvoltată în UE, iar profilul fondurilor europene disponibile se va schimba.

Progresiv, românii din Belgia au început să se implice în alegerile de aici, fiind în unele cazuri chiar candidați pe listele electorale ale partidelor politice belgiene. La nivel regional și național, procesul încă este complex, dar la nivel local, de ani buni aveam candidați, unii reușind chiar să câștige mandatul de consilier local.

Prezența românilor pe liste este un lucru bun, care dinamizează alegerile. Comunitatea românilor din Belgia a crescut enorm în ultimii ani și este normal ca aceștia să se responsabilizeze, să intre în jocurile politicii locale, iar compatrioții lor vor aprecia că dispun de vectori reali de reprezentare.

 

 

Dan Luca