Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.05.2023 00:14

VOX POPULI


A A

România, țara protestelor?

România, țara protestelor?

*Cadrele didactice cer majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentarea, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, decontarea navetei și investiții în infrastructura de învățământ

 

De câteva zile, sindicaliștii din învățământ sunt în fața Parlamentului României și protestează. Polițiștii, angajații din sănătate și pensionarii anunță că se vor alătura și ei manifestanților și își vor cere drepturile. Cadrele didactice cer majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentarea, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, decontarea navetei și investiții în infrastructura de învățământ. Reporterii cotidianului nostru au vorbit cu mai mulți dâmbovițeni despre acest subiect și i-au întrebat dacă revendicările profesorilor privind mărirea salariilor sunt justificate sau dacă cerințele lor sunt prea mari?

 

*Nu cred că ar merita. Eu am doi nepoți în clasa a cincea și a șasea, sunt la curent cu ce se întâmplă în școlile de la noi. Sunt foarte puțini profesori care își dau interesul, iar restul sunt mulțumiți doar că au un serviciu. Pentru educația unui elev, asta este zero.

*Nu sunt de acord cu tot ce vor ei. Înțeleg că e muncă grea cea de profesor, dar să ceri și spor în condiții de muncă? Păi ce condiții grele de muncă are un profesor? Brutarul de ce nu cere și el spor de condiții de muncă, stă zilnic 12 ore la aproape 50 de grade celsius. Nu mi se pare normal cât vor.

*M-ați nimerit forte bine, pentru că eu am fost profesoară 36 de ani și m-am pensionat cu puțin timp înainte de pandemie. Eu cred că ar trebui să ne punem cu toții în situația unui profesor și să realizăm câtă presiune și bătaie pe cap este pe un singur om, care le predă la 30 de elevi într-o oră. Sunt și profesori care nu sunt atât de conștiincioși, dar care vor și ei să beneficieze de aceste drepturi, asta este. Însă vă spun, din mâna noastră pleacă toți, medici, ingineri, IT-iști, mecanici, lăcătuși și așa mai departe. Ce ar însemna o lume fără profesori? Eu spun că unii cer prea puțin pentru cât fac. Despre ceilalți...nu comentez.

*Din păcate, eu nu văd acele motive pe care ei le invocă de a le fi mărite salariile. Văd doar că profesorul vine la clasă pentru că trebuie, iar elevul se duce la școală tot pentru că trebuie. Carte se face din ce în ce mai puțin în România. Așa că nu, nu cred că merită să le fie mărite salariile.

*Eu vă spun că sunt salarii foarte mici în învățământ, prea mici pentru o asemenea meserie. Un debutant nu ajunge la 3000 de lei. Este normal așa ceva? Vă rog să vă interesați și să vedeți ce salarii au profesorii din afară, și nu, nu doar cei din Occident.

*Cu toate că sunt și cadre didactice care nu își merită nici banii pe care îi câștigă acum, sunt și profesori dedicați, care vin de drag la locul de muncă, iar asta se vede și în rezultatele pe care elevii le obțin. Salariile sunt poate la limita subzistenței, deci da, cred că ar trebui să se facă o oare care schimbare aici.

 

Prin urmare, părerile cetățenilor privind mărirea salariilor în învățământ sunt împărțite. Sindicaliștii anunță totuși că protestele vor continua și în zilele următoare.

 

 

 

Ștefan Khalil



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Opinii din Dâmbovița despre creșterea inflației în România
Dâmbovițenii susțin decizia de a menține supermarketurile deschise și în weekend
Carnea de miel, un lux pentru mulți români în acest an de Paște
Cum fac față dâmbovițenii noilor scumpiri
Comasarea alegerilor locale și europarlamentare
Dâmbovițenii, îngrijorați de facturile mari de la utilități
România în Spațiul Schengen
Protestele angajaților din sistemul public, în vizorul opiniei publice
Factura la gaze în iarnă, cu prețuri plafonate
Restricțiile la plățile cash, luate la „bani mărunți”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)

DAN LUCA

În primăvara lui 2024, înainte de alegerile europene din iunie, au fost 3 dezbateri oficiale, clasificate ca Spitzenkandidat.

Orașul Maastricht a fost și de data aceasta locul primei dezbateri Spitzenkandidaten înainte de alegerile pentru Parlamentul European. După 2014 și 2019, ziua de 29 aprilie 2024 a fost aleasă pentru a reuni ofertele... [citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale