01.09.2023 00:13

"Ziua Limbii Române", la Biblioteca "I.H. Rădulescu"’ Târgoviște


Galerie foto

Violeta Stanciu


„Ziua Limbii Române”, care este celebrată pe data de 31 august, a fost marcată ieri la Biblioteca „I.H. Rădulescu” din Târgoviște printr-o frumoasă Expoziție de Carte Românească, dar și prin discuții interesante despre istoria limbii române, despre literatura și cultura românească! Organizatorii acestui eveniment special au fost Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița și Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu’’ Dâmbovița alături de partenerii Bibliotheca și Cetatea de Scaun, edituri târgoviștene care au reușit să se impună la nivel național. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița a fost reprezentată de directorul general Ștefania Stroică, de vicepreședintele Cristian Pușcaru, și nu numai.

Prof. Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene „I.H. Rădulescu” Târgoviște a explicat colaborarea fructuoasă care poate exista între mediul antreprenorial și bibliotecă, care a dus la această dezbatere frumoasă de Ziua limbii naționale. ,,Multă lume se întreabă ce legătură are Camera de Comerț cu biblioteca. Ei bine, uitați, în zilele noastre când unii încearcă să ne ridice mediul privat împotriva bugetarilor și invers, ia uitați ce frumos poate colabora mediul acesta antreprenorial cu noi, cei din mediul bugetar. Ziua limbii române eu zic că trebuie să o sărbătorim în fiecare zi și cum putem sărbătorii mai bine decât să o vorbim corect românește. Vedem ce se întâmplă și în mediul online și când mergem pe stradă, ce auzim în diverse medii. Nu o putem sărbătorii decât așa, să o respectăm și să o vorbim cât putem noi de corect.  Limba noastră de cultură a fost timp de secole limba slavă, iar limba cancelariei era slava veche. S-a constatat că de fapt primul document scris în limba română datează de la 1521, celebra scrisoare a lui Neacșu din Câmpulung. Acum bineînțeles că dacă citim acea scrisoare o să înțelegem 99% din ea... Nu putem să credem că acela a fost primul document redactat în limba română pentru că acuratețea limbii și faptul că 99% o înțelegem înseamnă că se scria în limba română cu mult înainte de acest an 1521, dar normal că trebuia să existe un an la care să ne referim... Trebuie să fim mândri că limba română literară s-a format aici, la noi, în arealul acesta  Târgoviște – Brașov – Câmpulung și de atunci vorbim de limba română literară”, a explicat prof. Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene ,,I.H. Rădulescu’’ Târgoviște.

Au mai vorbit despre cărți, despre literatură, despre frumusețea limbii române, dar și despre problemele cu care se confruntă făuritorii de cărți Mirela Ivan Nobel de la Editura ,,Cetatea de Scaun’’ și Mihai Stan de la Editura ,,Bibliotheca’’. La final, Alexandru Ștefănescu a prezentat colecția de carte veche și valoroasă a Bibliotecii Județene ,,I.H. Rădulescu’’ Târgoviște.