30.07.2024 00:19
Ziua Imnului Național, celebrată și la Târgoviște
Galerie foto
Municipiul Târgoviște a fost, ieri, gazda ceremoniei dedicate Zilei Imnului Național al României, marcând o sărbătoare de mare însemnătate pentru identitatea noastră națională. Piața Tricolorului a fost locul de desfășurare al evenimentului, unde s-au adunat oficialități locale, reprezentanți ai Bisericii, precum și numeroși cetățeni, pentru a celebra simbolul unității Revoluției Române de la 1848, imnul „Deșteaptă-te, române!”.
La Târgoviște, Muzeul „Casa Romanței” a consacrat un spațiu special istoriei Imnului Național al României. Documente și partituri inedite expuse în acest muzeu unic în țara noastră atestă că linia melodică a imnului „Deșteaptă-te, române!” este inspirată din străvechea romanță „Din sânul maicei mele”, compusă de Anton Pann în 1832 pe versurile poetului târgoviștean Grigore Alexandrescu. Această romanță a fost preluată în 1848 de Andrei Mureșanu pentru versurile sale „Un răsunet”, dând naștere celebrului imn patriotic „Deșteaptă-te, române!”.
Manifestările dedicate Zilei Imnului Național au debutat, ieri, cu un moment de rugăciune, aducând un omagiu poporului român și celor care s-au jertfit pentru libertatea și unitatea țării. Mesajul solemn al Înalt Preasfinției Sale, dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, a fost transmis de vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu. Arhiepiscopul a subliniat importanța imnului ca simbol al identității naționale și al unității spirituale.
La eveniment au participat numeroase oficialități, printre care vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Antonel Jîjîie, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, însoțit de colegii săi din executivul Primăriei, precum și subprefectul Marian Tănase din partea Instituției Prefectului. Fiecare dintre aceștia a evidențiat, în discursurile lor, semnificația profundă a imnului național și importanța păstrării valorilor naționale în inima fiecărui român.
Ionuț Ghibanu, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, a transmis mesajul Înaltpreasfințitului părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon: „Atât prin versurile, cât și prin muzica sa, imnul național ne trezește, de fiecare dată când îl cântăm sau îl ascultăm, acea nobilă mândrie de a fi român, și rememorează entuziasmul, patriotismul și dăruirea celor care au luptat, au construit și ne-au dăruit această minunată țară, cu frumoasele ei valori, fundamentate pe principiile Evangheliei lui Hristos”.
Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: „Creația lui Andrei Mureșanu și Anton Pann i-a însoțit pe români în toate marile momente istorice, începând cu Revoluția din 1848, insuflându-le curaj, solidaritate, conștiință de neam. Versurile imnului au devenit cea mai puternică pledoarie pentru cultura și istoria noastră, actuale mereu, generație după generație”.
Marian Tănase, subprefectul județului Dâmbovița, a transmis mesajul prefectului Claudia Gilia: „Cred cu tărie că pentru un viitor mai bun, avem datoria să investim în educație și să creăm oportunități pentru tineri, să ne readucem diaspora acasă și să facem din România un centru al dezvoltării și al stabilității regionale. Cu un război la graniță, suntem nu doar un pilon de securitate în Europa de Est, ci și un garant al viitorului Europei. Imnul ne îndeamnă să fim uniți și să lucrăm împreună pentru a realiza aceste obiective”.
Ștefan Khalil