17.07.2024 00:13

Zero focare active de pestă porcină africană

Zero focare active de pestă porcină africană
Galerie foto

Ștefan Khalil


Directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, a anunțat că în prezent, județul Dâmbovița nu înregistrează niciun focar activ de pestă porcină africană în gospodăriile populației.

Nu avem niciun focar activ astăzi când stăm de vorbă, toate sunt închise. Ne-au mai rămas doar cazurile la porcul mistreț, care durează doi ani până le închidem. Nu sunt cazuri active în acest moment, dar minimul trebuie să fie de doi ani ca să putem să declarăm cazul închis. Atenție, la porcul mistreț vorbim despre cazuri, iar la porcul domestic se numește focar. Oamenii trebuie să știe diferențe dintre cele două”, a declarat Sandu Tolea.

Ultimul focar activ de pestă porcină africană în județul Dâmbovița a fost stins la finalul anului trecut. În 2024, nu a fost înregistrat niciun focar activ în gospodăriile populației. Totuși, cazurile la porcii mistreți necesită un minim de doi ani pentru a fi închise oficial.

În plus, Sandu Tolea a salutat adoptarea „Legii porcului” de către Parlamentul României anul trecut, considerând-o o măsură esențială pentru eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul țării. „Adoptarea acestei norme este foarte importantă. În caz contrar, s-ar fi putut ajunge în situația ca porcii autohtoni să nu mai poată fi sacrificați”, a subliniat directorul DSVSA Dâmbovița.