09.07.2024 00:11

Uniformizarea fotbalului european

Uniformizarea fotbalului european
Galerie foto

Ceea ce specialiștii și statisticienii fotbalului europeni anticipau în urmă cu vreo zece ani, începe, tot mai mult, să devină realitate. Uniformizarea fotbalului european, înțelegând prin această apropierea valorică a echipelor reprezentative, este un proces real, demonstrat și în preliminariile Euro 2024, dar și la turneul final. Întrebarea este dacă această apropiere valorică se face prin ridicarea ștachetei din partea unor naționale mai puțin consacrate până acum sau prin scăderea potențialului unor echipe, care au dominat zeci de ani fotbalul european și chiar mondial. Competiția din Germania vine cu răspunsuri pentru ambele variante.

E clar că un grup de țări au evadat din mediocritate, făcând pași mari spre vârful piramidei. Iată câteva exemple: Georgia, Turcia, Slovacia, România, Elveția și Ucraina. Cu excepția vecinilor, toate aceste țări au ajuns în optimile competiției. Au fost partide memorabile, făcute de aceste țări considerate, până nu demult, outsidere: România – Ucraina 3-0, Elveția – Germania 1-1, Ucraina – Belgia 0-0, Georgia – Portugalia 2-0, Elveția – Italia 2-0, Austria – Turcia 1-2. Elveția și Turcia au părăsit competiția în sferturi de finală.

Dacă în semifinale au ajuns, până la urmă, tot vechile abonate, adică Spania, Franța, Olanda și Anglia, asta nu înseamnă că nu și-au vândut scump pielea, cu excepția Spaniei, totuși, care s-a impus de la bun început. Dar, Campioana Europei, Italia, a fost îngenunchiată de Țara Cantoanelor (2-0), iar Anglia a câștigat la limită cu Slovacia, în optimi, și la lovituri de departajare cu aceeași Elveție, în sferturi. Semifinalele ne vor convinge, cu adevărat, dacă saltul echipelor amintite au șubrezit postamentele acestor coloși europeni.

Privite prin evoluțiile de la Campionatul Mondial din Qatar (2022), se pare că forțele Europei au scăzut câteva grade pe scara valorică, fapt confirmat și acum la Euro 2024. Și chiar dacă semifinalele și finala ne vor contrazice, lucru care ne-ar bucura, uniformizarea fotbalului european la nivel de reprezentative este un proces real. Continentul nostru, doar așa își poate demonstra valoarea, prin fotbalul națiunilor.

La nivel de cluburi nu ai o unitate corectă de măsură. Cum să o analizezi pe Real Madrid fără sud-americani sau orice altă forță europeană de club? În fine, ca români trebuie să ne bucurăm și noi de această vizibilă uniformizare pentru că și țara noastră a săltat mult ștacheta, atât în preliminarii, cât și la turneul final Euro 2024. Și, poate o va ridica și mai sus în următoarea campanie de calificare la Mondialul din 2026. Mult succes, România!

 

 

 

 

Vasile Neagu