13.09.2023 00:13

Un singur focar de pestă porcină africană activ

Un singur focar de pestă porcină africană activ
Galerie foto

În județul Dâmbovița este în prezent un singur focar de pestă porcină africană care afectează comuna Morteni. De asemenea, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, a transmis că sunt mai multe focare de pestă în exploatațiile de porci mistreți care sunt foarte greu de stins.

Acum, specialiștii din cadrul DSVSA Dâmbovița acționează pentru stingerea focarului din localitatea Morteni. Directorul DSVSA spune că în zona respectivă au fost mai multe focare active, la porcii , dar acestea au fost stinse în timp util. Nu în ultimul rând, Tolea a mai transmis că toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

„În acest moment, mai avem câteva focare de pestă porcină africană la porcii domestici, din gospodării. Mai avem focare la porcii mistreți, care știți că sunt foarte greu de stins și durează foarte mult. Focarul de pestă la porcii mistreți este în comuna Morteni, undeva la graniță cu județul Argeș. La un moment dat au fost mai multe focare acolo, s-au înlănțuit unele cu altele și am acționat repede, am reușit să le stingem în final”, a declarat directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.

 

 

 

 

Ștefan Khalil