02.05.2014 08:19

Tinerii în rândul priorităților UE

Tinerii în rândul priorităților UE
Galerie foto

dr. DAN LUCA


 

Odată cu alegerile europene, rapoartele de măsurare a impactului social al crizei economice din UE sunt tot mai abundente. Una dintre categoriile intens vizate este cea a tinerilor. Un studiu recent evidențiază „tendințe îngrijorătoare” cu privire la faptul că un număr tot mai mare de tineri continuă să trăiască la domiciliu, împreună cu părinții, cu implicații serioase pentru independența lor.

 

Trendul se manifestă aproape în toate țările europene, inclusiv în cazul Danemarcei și a Austriei, state membre mai puțin afectate de criză și șomaj. Rezultatele înregistrate la acest capitol, combinate cu procentul de 23%, cifra oficială a șomajului în rândul tinerilor din UE - 55% în Grecia, 53% în Spania, sunt cu atât mai dramatice. Rata șomajului în rândul tinerilor este mai mult decât de două ori mai mare, comparativ cu cea în cazul adulților.

 

Se dovedește, de asemenea, că șansele pentru un tânăr șomer de a găsi un loc de muncă sunt mici. Dacă tinerii își găsesc totuși de lucru, locurile lor de muncă tind să fie mai puțin stabile, cu contracte temporare sau norme parțiale. Conform specialiștilor, persoanelor care părăsesc timpuriu educația și formarea profesională sunt un grup cu risc ridicat.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Concluziile sunt că există neconcordanțe importante pe piața forței de muncă din Europa, cu toate că rata șomajului este atât de ridicată, există peste 2 milioane de locuri de muncă neocupate în UE. Uniunea Europeană se preocupă de găsirea soluțiilor pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor și de a crește rata ocupării forței de muncă în rândul acestora, totul în conformitate cu obiectivul mai larg de a atinge o rată de ocupare de 75% pentru populația cu vârste între 20 și 64 de ani.

 

Măsurile UE de combatere a șomajului în rândul tinerilor cuprind acțiuni diverse, inclusiv de comunicare, pentru punerea în aplicare a Garanției pentru Tineret și investiția în tineri. De exemplu, anul trecut Inițiativa Ocuparea Forței de Muncă în Rândul Tinerilor se lansa în completarea măsurilor anterioare și își propunea să sprijine în special tinerii, neintegrați în domeniul educației, în vederea angajării sau a includerii în programe de formare în regiunile cu o rată a șomajului în rândul tinerilor de peste 25%.

 

La fel, „Tineretul în mișcare” este un pachet cuprinzător de inițiative politice în domeniul educației și ocupării forței de muncă pentru tinerii din Europa, „EURES Jobs” își propune să ajute tinerii să ocupe locurile de muncă vacante în întreaga UE, „Skills Panorama” este un instrument la nivelul UE destinat colectării de informații cu privire la nevoile de competențe, prognoză și evoluțiile de pe piața forței de muncă. Sindicatele europene au prezentat recent Comisiei Europene starea socială din Europa, subliniind că tinerii sunt în continuare categoria de populație cea mai grav afectată.

 

Totuși, generația tânără „nu este o generație pierdută”, spunea Anna Ludwinek, reprezentant al Eurofound. „Mulți tineri nu se simt de fapt excluși, dar simt că viața a devenit foarte complicată, că valoarea lor nu este recunoscută, că ei nu pot găsi un loc de muncă de calitate. (...) Ei vor o schimbare și vor să se simtă apreciați”, explica aceasta.

 

 


Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxellesul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele „Casei Europei” Bruxelles.