09.02.2012 00:03
Spitalul Municipal Moreni, la ultima suflare
Galerie foto
❚ După ce a suferit două tranșe de reduceri de paturi și, odată cu ele, reduceri de finanțare, spitalul de la Moreni abia-și mai duce zilele ❚ Lipsa resurselor financiare îngreunează cumplit funcționarea spitalului și pune în pericol și liniile de gardă ❚ Demersurile primăriei către Ministerul Sănătății, Consiliul Județean, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, senatori și deputați au rămas – deocamdată – fără răspuns și soluție ❚ Așa că unitatea spitalicească riscă desființarea, deși deservește câteva localități din Dâmbovița și câteva din Prahova ❚ Disperat de situația cu care se confruntă, nemaiștiind la ce uși să bată, primarul de la Moreni este nevoit chiar să încalce prevederile Legii 95/2006, pentru că depășește plafonul privind cheltuielile de personal
O nouă jertfă pe altarul reformei din sistemul sanitar! Spitalul Municipal Moreni, care deservește peste 75 mii de suflete, populația municipiului, a localităților învecinate la care se adaugă și locuitorii a cel puțin trei comune din județul Prahova, riscă să fie desființat după ce a căzut „pradă” a două Ordine ale Ministerului Sănătății care a redus considerabil numărul de paturi din unitatea spitalicească. Ordinul 208 din martie 2011 și Ordinul 1577 din decembrie 2011 au „desființat” 30 de paturi de la Spitalul Municipal Moreni, ceea ce înseamnă că s-a diminuat finanțarea de la Casa de Asigurări de Sănătate. Fără acești bani unitatea spitalicească abia dacă mai reușește să-și „ducă zilele”.
Social-democrații dâmbovițeni și primarul municipiului Moreni critică batjocura la care este supus spitalul dar – cel mai grav – nu întrevăd vreo soluție care să scape de la desființare unitatea. Se pare că s-au făcut mai multe demersuri către Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate, senatori și deputați, dar până acum nimeni nu a răspuns „strigătului de ajutor” al autorităților locale morenare. Ba mai mult decât atât, reducerea numărului de paturi și, implicit, lipsa resurselor financiare nu numai că îngreunează în momentul de față funcționarea spitalului, dar pune în pericol liniile de gardă, care riscă și ele să dispară una câte una.
Disperat de situația cu care se confruntă și pe care nu are puterea să o gestioneze în interesul comunității, edilul șef de la Moreni ne-a declarat că este nevoit chiar să încalce și prevederile Legii 95/2006 a spitalelor, pentru că depășește plafonul stabilit de legislație în ceea ce privește cheltuielile de personal. Situația de la Spitalul Moreni este una fără precedent și arată că reforma din sănătate, făcută fără cap și pe colțul mesei, nu produce mari schimbări la bugetul statului, dar aruncă în haos unități spitalicești care, competente sau nu, reprezintă o gură de oxigen mai ales pentru bolnavii amărâți, victime ale sistemului și ale măsurilor de austeritate, oameni care nu au bani de clinici private și nici de „răsfăț” sanitar la spitale din străinătate.
Oricum ar face Primăria Moreni, soluția este tot în altă parte. Din păcate...
Vasile Goran, primarul de la Moreni, ne-a declarat: „În 2011 au apărut două ordine ale Ministerului Sănătății privind restructurarea paturilor în spitale. A fost Ordinul 208 din martie 2011, prin care Spitalul din Moreni a fost afectat de 16 paturi și s-au redus de la 189 la 174 de paturi și a apărut în decembrie un ordin 1577, prin care se reducea un număr mare de paturi în Dâmbovița. Eu am făcut niște demersuri și informația verbală, în primă fază, a fost că în Moreni se reduc încă 40 de paturi.
Reducerea cu încă 40 de paturi însemna practic desființarea spitalului, pentru că nu mai puteam să am linii de gardă și o secție fără linie de gardă, care nu poate să asigure pe schimbul 2 și 3 asistență de specialitate cu oameni profesioniști, înseamnă că se diminuează sau practic însemna desființarea spitalului. Când spun paturi, nu mă refer la patul fizic, ci la finanțarea care se acordă în sistemul de sănătate în funcție de numărul de paturi, iar dacă se desființează numărul de paturi se desființează practic finanțarea de la Casa de Asigurări, după opinia mea, total nejustificată.
Am făcut demersuri către Consiliul Județean, către deputați, senatori, către Casa de Asigurări de Sănătate și Direcția de Sănătate Publică, cărora le-am explicat punctual care este situația din Moreni și că nu este oportun să se facă așa ceva. Nu am primit nici un răspuns. Dar, ulterior, s-a anunțat reducerea cu 14 paturi, de la 174 la 160, care este o frecție, ca să spun așa, este o chestiune nici cu 40, cât a fost inițial, dar nici deloc ca să lase să funcționeze normal spitalul. Eu nu am ce să fac, că decizia nu-mi aparține, e un Ordin al ministrului, noi trebuie să ne conformăm și reducem cu 14 paturi.
Reducerea cu 14 paturi are efecte groaznice asupra stabilității și funcționării spitalului. De ce? Prin Legea 95 a spitalelor, completată și cu modificările ulterioare, este un element imperativ prin care banii care se asigură de la Casa de Sănătate, maxim 70% pot fi cheltuieli de personal, cheltuieli de salarizare, or, la situația existentă cu 174 de paturi cât am avut noi eram la limită, aveam 69,5% cheltuielile cu salariile, în condițiile în care la spitalul din Moreni, față de normativul Ministerului Sănătății, avem 92 de persoane neîncadrate. Dacă se reduce finanțarea cu încă 14 paturi în mod indubitabil, rămânând tot personalul pe funcții, eu încalc prevederile Legii 95/2006. În cazul ăsta trebuie să vin eu de la Bugetul local să plătesc, să subveționez, ceea ce nu se mai dă de la Casa de Asigurări și este incorect, pentru că eu nu am bani la bugetul local nici de funcționare, nu mai zic de dezvoltare. (...)
Oricum, am făcut demers la Ministerul Sănătății să-mi aprobe să mențin cele trei linii de gardă, pentru că o linie de gardă este dată, prin normativele Ministerului, cu o gardă la 80 de paturi, or, prin această reducere am ajuns la 160 de paturi și practic am dreptul la două linii de gardă. Am solicitat în scris dlui ministru să-mi aprobe în continuare trei linii de gardă, pentru că neacordarea a trei linii de gardă înseamnă chiar desființarea unor secții de la Spitalul Moreni, ceea ce înseamnă ulterior desființarea spitalului. (...) Asta e batjocură. Atitudinea mea este fermă”.
Ordinele de Ministru, mumă pentru 8 județe, ciumă pentru 3, inclusiv Dâmbovița
Cristian Stan, purtător de cuvânt PSD Dâmbovița, a descris, la rândul său, situația: „Dorim să subliniem faptul că o situație foarte gravă este pe cale să se producă în cadrul Spitalului Municipal din Moreni, și anume reducerea numărului de paturi, reducere impusă de către Direcția de Sănătate Dâmbovița și conducerea Casei de Asigurări de Sănătate, urmare a apariției Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1577/2011. Menționăm că prin Ordinul nr. 208 din martie 2011 s-au redus deja 16 paturi și au rămas 174 de paturi, iar ca urmare a apariției Ordinului nr. 1577 reducerea va fi mai mare.
Având în vedere acest aspect, în cazul în care se va produce o reducere substanțială a numărului de paturi, se creează o situație foarte periculoasă care poate conduce la desființarea Spitalului Municipal din Moreni din următoarele motive: se va desființa în mod automat o linie de gardă din trei existente (Chirurgie, Interne, Spitalul de Copii), nici una din aceste linii de gardă nu pot fi desființate decât dacă se desființează secția respectivă, iar în normativele Ministerului Sănătății sunt prevăzute 80 de paturi pentru linia de gardă. Spitalul Municipal Moreni funcționează deja cu o linie de gardă prin derogare, aprobată de Minister.
Deși Spitalul Municipal din Moreni funcționează cu 92 de persoane sub normativele de personal în vigoare, adică din 317 posturi normate sunt ocupate doar 225 de posturi, în situația reducerii substanțiale a numărului de paturi și implicit a reducerii de către Casa de Asigurări de Sănătate a fondurilor alocate, cheltuielile salariale aferente posturilor ocupate rămânând constante, se va ajunge la situația încălcării prevederilor Legii 95/2006, potrivit căreia procentul cheltuielilor de personal nu poate depăși 70% din totalul cheltuielilor.
În anul 2011, aceste cheltuieli de personal au reprezentat 69,5% din totalul cheltuielilor, iar în noua situație, dacă se va ajunge la desființarea unui număr mare de paturi, ponderea cheltuielilor de personal va depăși 80% din total. Facem mențiunea că Spitalul Municipal Moreni își desfășoară activitatea în sistem Pavilion, ceea ce implică cheltuieli mai mari pentru utilități și întreținere. Prevederile Ordinului ministrului Sănătății nr. 1577 sunt absolut discriminatorii. În timp ce pentru opt județe numărul de paturi crește, pentru trei județe, Dâmbovița, Călărași și Giurgiu, procentul de reducere a numărului de paturi este de 16%, iar la nivel de țară procentul este de sub 3%.
Spitalul din Moreni deservește o populație de peste 75.000 de locuitori, populația Moreniului, populația din localitățile limitrofe Moreniului, inclusiv anumite localități din Prahova (Filipești, Mărgineni, Dițești). Solicităm Direcției de Sănătate Dâmbovița și conducerii Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița să trateze cu deosebită responsabilitate situația de la Moreni, astfel încât să nu se producă desființarea unității spitalicești amintite pentru considerentele menționate anterior”.
Ana Maria Popescu | [email protected]