23.01.2024 00:17

Scăderea numărului de amenzi pentru gestionarea apelor

Scăderea numărului de amenzi pentru gestionarea apelor
Galerie foto

Dănuț Bîzgu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SAG) Dâmbovița, a transmis recent că, în cursul anului 2023, s-au înregistrat  mai puține încălcări ale normelor de gestionare a apelor în comparație cu anul 2022. Pe baza monitorizării corpurilor de apă, au fost întocmite 51 de procese verbale de control și penalizare, o reducere notabilă față de anul 2022, când au fost înregistrate 91 de astfel de procese. Astfel, SAG Dâmbovița a aplicat mai multe sancțiuni și amenzi. „În urma proceselor efectuate, am întocmit 51 de procese verbale, iar amenzile aplicate au fost între  3.500 de lei și 80.000 de lei”, a declarat Dănuț Bîzgu.

Procesele verbale au fost emise în urma constatării unor nereguli în ceea ce privește normele de evacuare a apelor uzate. Dănuț Bîzgu a explicat că aceste controale au vizat diverse zone, dar a menționat în mod special problema recurentă din zona Brănești - Pucioasa. Aici, Compania de Apă Târgoviște a fost sancționată de două ori pentru neconformități legate de colectarea adecvată a apelor uzate menajere, care se evacuau în mod necontrolat și cu conținut ridicat de poluanți.

Directorul SAG Dâmbovița a subliniat că au fost luate măsuri imediate, iar Compania de Apă Târgoviște a fost amendată pentru încălcările constatate. „Au fost luate măsuri, am amendat de două ori Compania de Apă. În acest an vor fi luate măsuri, astfel încât, pe timpul ploilor, să vidanjeze efectiv tronsonul spre stația de epurare. Avem garanția de la noul director al Companiei de Apă, Liviu Stoica, faptul că vor fi prevăzute fonduri de a mări capacitatea colectorului principal care duce către stația de epurare, astfel încât să preia toată capacitatea de ape menajere a orașului Pucioasa și localităților limitrofe”, a mai precizat directorul SAG Dâmbovița, Dănuț Bîzgu.

Această măsură are scopul de a asigura colectarea integrală a apelor menajere provenite din orașul Pucioasa și localitățile învecinate, diminuând astfel impactul negativ asupra mediului și asigurând conformitatea cu normele de mediu în vigoare.

 

 

Ștefan Khalil