15.09.2023 00:18

Sărbătoarea înălțării Sfintei Cruci la Catedrala din Târgoviște

Sărbătoarea înălțării Sfintei Cruci la Catedrala din Târgoviște
Galerie foto

Cu prilejul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, joi, 14 septembrie 2023,  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de un sobor de preoți și de diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște. În prezența a numeroși credincioși, în cadrul sfintei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Ștefan-Mărgărit Florin Alin, pe seama Parohiei Crângași, Protoieria Titu.

În cuvântul său, Mitropolitul Nifon a evocat semnificația istorică, duhovnicească și misionară a sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, aprofundând textul Evangheliei zilei și arătând că Sfânta Cruce a devenit izvorul vieții și al harului dumnezeiesc, stindardul și simbolul Creștinismului, fiindcă prin ea venit mântuirea la toată lumea. Prin jertfa Mântuitorului pe Cruce, ea devenit principiul vieții și al Învierii, altarul Bisericii noastre, dar și semnul biruinței asupra tuturor potrivniciilor vremurilor.

De asemenea, Sfânta Cruce este simbolul pătimirii, al răstignirii și al morții Fiului lui Dumnezeu Întrupat pentru mântuirea lumii, din marea sa iubire de oameni. Totodată, Crucea nu este despărțită niciodată de Înviere, ci este unită în mod tainic cu ea, pentru că ambele reprezintă momente ale aceluiași proces dumnezeiesc al mântuirii.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei