31.05.2024 00:16
Samarineanca și apa cea vie
Galerie foto
Așa cum se distinge cu claritate și în Parabola Bunului Samaritean, evreii îi disprețuiau pe samariteni. Un evreu credincios nu ar fi ales niciodată să treacă prin Samaria pentru a ajunge în Galileea. Uimirea femeii samarinence legată de cererea lui Iisus de a-i oferi apă provine din credințele diferite ale samarinenilor și iudeilor.
Dacă cei dintâi considerau că o femeie aflată în perioada de ciclu era necurată, dar nimic din ce atingea nu era necurat, evreii credeau că o astfel de femeie transmitea necurățenia la tot ce atingea. Așadar, un evreu s-ar fi putut considera necurat din punct de vedere ceremonial prin atingerea galeții samarinencii de la fântână.
Esența acestei pilde este interacțiunea dintre Iisus și femeie. Din conversația dintre cei doi putem desprinde mai multe învățăminte: Samaritenii acceptau numai primele cinci cărți ale Bibliei, dar acest lucru nu era o barieră pentru Hristos. Nu este nevoie să aștepți să ai o deplină înțelegere pentru a veni spre Iisus. Într-adevăr, este remarcabil faptul că samaritenii, mai puțin luminați decât iudeii, s-au dovedit a fi mai ospitalieri cu lumina adusă de Iisus; Bunătatea întrezărită în replicile femeii este o dovadă a deschiderii ei către Iisus.
Deși adeseori dezamăgită, ea nu se poate opri să caute speranță, chiar dacă iudeii nu au amestec cu samarinenii; Bunătatea ei este răsplătită. Întrebările ei sunt binevoitoare, iar Iisus o ceartă cu blândețe. La un moment dat, El îi mărturisește că este Mesia și îi scoate la iveală păcatul ei de căpetenie. În pilda samarinencii, ni se arată că până și cel mai mare păcătos poate fi adus cu blândețe către Domnul, pentru ca apoi să le devereasca celorlalți că și ei pot fi mântuiți.
Pr. Miloș Gheorghe Cătălin, Capela Spital Ochiuri,
com. Gura Ocniței, Protoieria Târgoviște Nord