28.06.2024 00:11

România, o surpriză plăcută

România, o surpriză plăcută
Galerie foto

Chiar dacă puțini dădeau șanse României se treacă de grupe la Campionatul European din Germania, naționala antrenată de Edward Iordănescu s-a calificat în optimi, și nu oricum, ci din postura de lider. Victoria la scor de neprezentare din debut, 3-0 cu Ucraina, apoi remiza cu Slovacia (1-1), s-au dovedit suficiente pentru calificare, într-o grupă în care toate echipele au avut același număr de puncte (4). România a fost lider nu doar pe teren, ci și în tribune, unde zeci de mii de conaționali i-au încurajat pe tricolori la Munchen, Koln și Stuttgart.

O super calificare, despre care se va vorbi multă vreme în fotbalul românesc. Urmează optimile și un duel teribil cu Olanda, o echipă puternică, chit că și-a mai pierdut din strălucirea de odinioară. Au mai trecut de grupe și alte țări surpriză, gen Georgia, Slovenia sau Slovacia, în schimb, au părăsit competiția naționale grele, precum Croația, Cehia, Serbia, Polonia, Ungaria sau Ucraina, plus Scoția sau Albania.

Chit că nu au impresionat, Spania, Germania, Anglia, Franța, Belgia, Olanda, Italia sau Portugalia au  capacitatea de a atinge fazele superioare ale competiției. Elveția, Austria, Danemarca sau Turcia au arătat, la rându-le, multă calitate, fiind greu de dovedit. Avem un European frumos, cu meciuri spectaculoase, dar și cu surprize.

Din acest moment, nu mai e loc de greșeli, iar fiecare pas greșit este echivalent cu părăsirea competiției. Să ținem pumnii României în duelul cu Olanda și să sperăm într-o nouă surpriză plăcută oferită de tricolori.

 

 


 

Costin Mihai