11.01.2024 00:16
România în Spațiul Schengen
Galerie foto
Decizia Consiliului Uniunii Europene din 30 decembrie 2023 privind aderarea parțială a României la Spațiul Schengen, începând cu 31 martie 2024, deschide o nouă pagină în istoria mobilității europene. Această schimbare aduce cu sine o serie de implicații pentru români. Totuși, autoritățile de la București au calificat acordul privind aderarea la Schengen în cazul frontierelor aeriene și navale la finalul anului 2023 drept o mare victorie, însă integrarea terestră, un obiectiv măreț, rămâne fără un termen precis, fiind menționate doar declarații optimiste.
Astfel, am decis să aflăm direct de la cetățenii dâmbovițeni opinia acestora cu privire la noua măsură, întrebându-i „Ce părere au despre faptul că România va intra în spațiul Schengen și dacă această decizie va stimula turismul românesc în vreun fel anume?”
*Este minunat! Se va călători mai ușor și da, cred că și turismul românesc va avea de câștigat și ne va apropia mai mult de celelalte țări europene.
*Este o veste excelentă pentru afaceri. Simplificarea procesului de călătorie va aduce beneficii economice palpabile. Păcat că nu va fi liber și la granițele terestre, cel puțin pentru un moment, ar fi fost interesant și cred că mult mai bine pentru dezvoltarea României.
*Este o oportunitate de a experimenta și învăța din culturi diverse. Mă bucur că tinerii vor avea mai multe șanse să descopere lumea.
*Nu știu exact cum ne va afecta, dar sper că lucrurile vor fi mai simple la frontieră. Deși, eu am înțeles că austriecii ne acceptă doar pe calea aerului, deci cu avionul, nu și la frontiere. Atunci, câștigul nu ar fi atât de mare.
*Schengen sau nu, eu am văzut destule schimbări în viața mea. Important e să ne simțim în siguranță și să putem călători fără griji. Vedeți bine câte se întâmplă în lume.
*Este un pas important pentru România. Sper că va aduce și o mai mare deschidere culturală și artistică între țări. Totuși, nu știu cât este de sigur să avem liber pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre. Nu cred că suntem acolo.
Opiniile exprimate de cetățenii dâmbovițeni reflectă o gamă diversă de perspective. De la entuziasmul pentru o mai mare libertate de mișcare la preocupările legate de impactul asupra vieții de zi cu zi, decizia de a intra în Spațiul Schengen aduce cu sine atât speranțe, cât și provocări.
Ștefan Khalil