12.05.2023 00:14
România, țara protestelor?
Galerie foto
*Cadrele didactice cer majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentarea, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, decontarea navetei și investiții în infrastructura de învățământ
De câteva zile, sindicaliștii din învățământ sunt în fața Parlamentului României și protestează. Polițiștii, angajații din sănătate și pensionarii anunță că se vor alătura și ei manifestanților și își vor cere drepturile. Cadrele didactice cer majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentarea, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, decontarea navetei și investiții în infrastructura de învățământ. Reporterii cotidianului nostru au vorbit cu mai mulți dâmbovițeni despre acest subiect și i-au întrebat dacă revendicările profesorilor privind mărirea salariilor sunt justificate sau dacă cerințele lor sunt prea mari?
*Nu cred că ar merita. Eu am doi nepoți în clasa a cincea și a șasea, sunt la curent cu ce se întâmplă în școlile de la noi. Sunt foarte puțini profesori care își dau interesul, iar restul sunt mulțumiți doar că au un serviciu. Pentru educația unui elev, asta este zero.
*Nu sunt de acord cu tot ce vor ei. Înțeleg că e muncă grea cea de profesor, dar să ceri și spor în condiții de muncă? Păi ce condiții grele de muncă are un profesor? Brutarul de ce nu cere și el spor de condiții de muncă, stă zilnic 12 ore la aproape 50 de grade celsius. Nu mi se pare normal cât vor.
*M-ați nimerit forte bine, pentru că eu am fost profesoară 36 de ani și m-am pensionat cu puțin timp înainte de pandemie. Eu cred că ar trebui să ne punem cu toții în situația unui profesor și să realizăm câtă presiune și bătaie pe cap este pe un singur om, care le predă la 30 de elevi într-o oră. Sunt și profesori care nu sunt atât de conștiincioși, dar care vor și ei să beneficieze de aceste drepturi, asta este. Însă vă spun, din mâna noastră pleacă toți, medici, ingineri, IT-iști, mecanici, lăcătuși și așa mai departe. Ce ar însemna o lume fără profesori? Eu spun că unii cer prea puțin pentru cât fac. Despre ceilalți...nu comentez.
*Din păcate, eu nu văd acele motive pe care ei le invocă de a le fi mărite salariile. Văd doar că profesorul vine la clasă pentru că trebuie, iar elevul se duce la școală tot pentru că trebuie. Carte se face din ce în ce mai puțin în România. Așa că nu, nu cred că merită să le fie mărite salariile.
*Eu vă spun că sunt salarii foarte mici în învățământ, prea mici pentru o asemenea meserie. Un debutant nu ajunge la 3000 de lei. Este normal așa ceva? Vă rog să vă interesați și să vedeți ce salarii au profesorii din afară, și nu, nu doar cei din Occident.
*Cu toate că sunt și cadre didactice care nu își merită nici banii pe care îi câștigă acum, sunt și profesori dedicați, care vin de drag la locul de muncă, iar asta se vede și în rezultatele pe care elevii le obțin. Salariile sunt poate la limita subzistenței, deci da, cred că ar trebui să se facă o oare care schimbare aici.
Prin urmare, părerile cetățenilor privind mărirea salariilor în învățământ sunt împărțite. Sindicaliștii anunță totuși că protestele vor continua și în zilele următoare.
Ștefan Khalil