01.03.2024 00:17

Recoltarea conurilor de larice în pădurea Priseaca

Recoltarea conurilor de larice în pădurea Priseaca
Galerie foto

Într-o tradiție binecunoscută, Ocolul Silvic Târgoviște, parte a Romsilva - Direcția Silvică Dâmbovița, își desfășoară operațiunile de îngrijire a plantațiilor, cu accent pe recoltarea conurilor de larice din Plantajul Priseaca. În fiecare an, această perioadă este marcată de activități esențiale, menite să asigure sănătatea și dezvoltarea armonioasă a plantațiilor.

Plantajul de larice Priseaca, întins pe o suprafață generoasă de 6 hectare, a fost înființat în 1983, cu clone selectate din diverse regiuni ale României, având ca obiectiv obținerea de semințe de calitate superioară. Această muncă asiduă de selecție și îngrijire continuă să susțină sustenabilitatea pădurilor și calitatea materialului genetic al acestora.

În această perioadă a anului, silvicultorii se ocupă de diverse operațiuni de întreținere, printre care se numără igienizarea plantațiilor, mobilizarea solului și aplicarea îngrășămintelor recomandate de specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, Stațiunea București.

Un aspect important îl constituie recoltarea conurilor de larice, proces ce implică urcarea în arbori și desprinderea manuală a acestora de pe ramuri. Conurile obținute sunt apoi supuse unui proces de uscare și prelucrare, pregătindu-le pentru extragerea semințelor, care vor asigura baza pentru generațiile viitoare de arbori.

 

 

Ștefan Khalil