18.11.2014 00:25

Radiografia votului în Dâmbovița după alegerile prezidențiale

Radiografia votului în Dâmbovița după alegerile prezidențiale
Galerie foto

Parlamentarii dâmbovițeni comentează rezultatul prezidențialelor

 

VIOLETA STANCIU


Rezultatul final al alegerilor prezidențiale a luat prin surprindere clasa politică, iar calculele partidelor implicate în acest scrutin electoral au fost date peste cap. Jurnal de Dâmbovița a realizat un sondaj de opinie maraton printre parlamentarii din județ. Aceștia au fost invitați să comenteze rezultatul final al alegerilor, o posibilă schimbare a majorității parlamentare, dar și felul în care văd solicitarea noului președinte abia ales, Klaus Iohannis, ca parlamentul să introducă astăzi pe ordinea de zi legea grațierii și a amnistiei, cu indicația fermă ca aceasta să fie respinsă. Am mai încercat să aflăm de la parlamentarii dâmbovițeni PSD dacă își reproșează ceva legat de acest eșec și dacă au o explicație a ieșirii lui Victor Ponta să-și recunoască înfrângerea, înainte de aflarea rezultatului final al votului.

„Ne supunem în fața dorinței poporului român. Acesta este un vot al facebook-ului”

Zisu Stanciu, deputat PSD

„Subiectul este fierbinte. În primul rând acesta este votul majoritar, ne supunem în fața dorinței poporului român de a-l avea pe Iohannis președinte. Schimbarea majorității parlamentare nu ține de dl Iohannis. Eu sper să fie un președinte echilibrat și să nu intervină în legislativ. Majoritățile parlamentare nu se fac după cum vrea președintele țării. Ele trebuie să rămână așa cum au fost alese de popor. Dacă e să respectăm votul pe care l-a dat poporul român pentru președintele Iohannis, și-l respectăm, la fel trebuie să respecte și dl Iohannis votul pe care tot poporul român l-a dat pentru Parlament. Legile respective pe care le dorește dl Iohannis sunt pe ordinea de zi și ele vor fi dezbătute fără patimă, fără pasiunea momentului și sunt convins că se va ajunge la o rezolvare. Oriunde în lumea asta legi ale grațierii au fost, sunt și vor mai fi. Părerea mea este ca această lege a grațierii să fie într-adevăr picată, pentru că este o lege proastă și trebuie făcută o lege a grațierii care să ajute. În privința votului, nu am ce sămi reproșez pentru că localitățile din colegiul meu au obținut un loc bun pe județ, I.L. Caragiale a luat 74%. Victor a procedat corect când a ieșit înainte de anunțarea rezultatelor. Diferența era foarte mare, oamenii au ieșit în stradă și într-o zonă destul de încinsă, probabil că a preferat să liniștească lucrurile. Acesta este un vot al facebook-ului. A fost ceva cool să iasă la vot. Foarte bine că au ieșit, au acest drept, sunt cetățeni români, sper din suflet să nu ne fi înșelat noi, ăștia mai bătrâni, și să aibă ei perfectă dreptate. Despre schimbarea felului în care se va face politică de către Iohannis este foarte frumos ce spune, adică să nu se mai facă politica abuzului, a dictatului de la Palatul Cotroceni, să se facă o politică a bunului simț. Țara asta trebuie să se liniștească. Nu este normal să trăiască sfâșiată 25 de ani și să continuăm așa!”


„Cu toții am văzut că poporul poate să-ți dea o palmă foarte dură”

Georgică Dumitru, deputat PC

„Rezultatul este unul pe care noi nu l-am luat în considerare. Faptul că generația tânără a înclinat balanța în favoarea lui Iohannis trebuie să ne dea mult de gândit și să facem o analiză la rece pentru a ne dimensiona asupra intenției viitoare. Despre intenția de schimbare a majorității parlamentare, este greu să mă exprim. În Dâmbovița ne-am făcut treaba. Dl Ponta a ieșit înainte de anunțarea rezultatelor, pentru că avea informațiile înainte. Despre legile invocate în campanie de cei doi candidați, au marjat pe accelerarea acestor aspecte. Dl Iohannis a spus că va schimba felul în care se face politică, dar să vedem și dacă va pune în practică și dacă va reuși. Cu toții am văzut că poporul poate să-ți dea o palmă foarte dură atunci când nu te aștepți”.

 

 


„Sper ca dl Iohannis să nu facă aceeași politică pe care a dus-o Băsescu timp de 10 ani”

Carmen Moldovan, deputat PSD

„Voința românilor este o decizie pe care o respectăm. Nu sunt foarte multe lucruri de comentat, probabil că am făcut și greșeli. Cert este că în Dâmbovița am câștigat, însă la nivel național avem foarte multe județe în care am pierdut din varii motive. Referitor la schimbarea majorității parlamentare, probabil că asta va încerca să facă, probabil că va avea negocieri cu liderii grupurilor și partidelor politice (sigur, mai puțin cu PSD) și va încerca să pună propriul guvern. Eu, fiind deputat de Dâmbovița, alergând în colegiu și făcându-mi treaba, nu pot să-mi reproșez nimic. În celelalte județe s-a pierdut, cred că avem o problemă reală și să ne gândim la ce avem de făcut. Ieșirea dlui Ponta mi se pare un gest de bun simț și de respect față de un contracandidat care a câștigat. Schimbarea modului în care se va face politică de către dl Iohannis este o sabie cu două tăișuri. Noi am încercat să facem o altfel de politică, am încercat și am reușit să curățăm partidul și să aducem oameni noi și tineri în față. Rămâne de văzut ce înseamnă pentru dl Iohannis. Sper să nu fie aceeași politică pe care a dus-o Băsescu timp de 10 ani”.


„Referitor la schimbarea majorității parlamentare, cred că orice este posibil”

Leonardo Badea, senator PSD

„Este o alegere făcută de cetățenii României pe care o respectăm și trebuie să avem suficientă maturitate și înțelepciune să învățăm din acest scrutin electoral, să încercăm pe viitor să ne reorientăm și să ne repoziționăm privind activitatea politică pentru menținerea în prim-plan a PSD. Referitor la schimbarea majorității parlamentare, cred că orice este posibil, dar atâta timp cât în parlament există o susținere pentru guvern, nu discutăm despre o modificare a actualei formule guvernamentale. Despre legile cerute, or să ajungă în parlament și prin vot o să ne prezentăm punctul de vedere. Noi trebuie să continuăm lupta împotriva corupției. Legat de alegeri, în Dâmbovița am reușit să câștigăm, dar dacă am pierdut la nivel național cred că fiecare trebuie să ne reproșăm câte ceva. Având o numărătoare paralelă, Victor Ponta și-a dat seama care va fi rezultatul final. Cred că este nevoie de câțiva ani pentru a modifica felul în care se face politică în România”.

„E posibil ca UDMR să nu mai susțină actualul guvern”

Ionuț Săvoiu, deputat PSD

„La Titu am câștigat la mare diferență, am luat 70%. Cred eu că cei care l-au susținut pe Klaus Iohannis au fost în necunoștință de cauză. Nu cred că este posibilă schimbarea majorității în momentul de față. După votul masiv al maghiarilor pentru Iohannis, e posibil ca UDMR să nu mai susțină actualul guvern. Rămâne de văzut. Mâine (n.n. azi) este ședință de grup la parlament, până atunci avem timp să aflăm mai multe despre scena politică la nivel național. Eu voi vota oricând pentru susținerea actului de justiție, nu susțin o inițiativă de grațiere a celor care au săvârșit fapte de corupție. Nu sunt convins că dl Iohannis are posibilitatea să schimbe felul în care se face politică atâta timp cât este înconjurat de toți liderii PDL, PNL care au fost părtași la regimul Băsescu și guvernarea Boc. Cât despre vot, avem un sistem de numărare pe baza proceselor-verbale, sistemul este automat. Dl Ponta a observat tendința statistică a rezultatului....


„Majoritatea parlamentară poate fi schimbată, nu avem un text constituțional care să interzică migrația”

Ion Stan, deputat independent

„Nu doresc să comentez în niciun fel, mai ales că de doi ani sunt departe de politică. Răspund numai la întrebări legate de activitatea parlamentară. Legea amnistiei și grațierii este una, iar referitor la arestarea parlamentarilor, nu poate exista o astfel de lege atâta timp cât nu se modifică Constituția. În legătură cu legea amnistiei și a grațierii, este corect ca o lege aflată pe ordinea de zi a parlamentului să fie analizată și dezbătută prin vot și luată o decizie. (...) Schimbarea majorității parlamentare se va putea face, au mai fost cazuri în 2005, 2009 și 2010. Prin negocieri, prin promisiuni, majoritatea parlamentară poate fi schimbată, nu avem un text constituțional care să interzică migrația. Guvernul nu are de ce să răspundă pentru acest rezultat. Este voința poporului care trebuie respectată. S-a văzut că agenda politicienilor a fost alta decât agenda poporului. Cea mai gravă problemă este a locurilor de muncă. De aceea am văzut în diaspora oamenii care au venit să voteze de la sute de kilometri. Ei se consideră nedreptățiți, din cauza politicienilor, a guvernelor, au fost nevoiți să plece din țară pentru a-și câștiga existența”.


Deputatul Radu Popa a cerut demisia lui Liviu Dragnea

Deputatul PSD de Târgoviște, Radu Popa, consilier al președintelui PSD Victor Ponta, a cerut ieri, la sediul PSD din București, demisia lui Liviu Dragnea din toate funcțiile deținute în partid. Radu Popa l-a acuzat pe președintele executiv al Partidului Social Democrat că „l-a înjunghiat” pe Victor Ponta, scrie stiripesurse.ro. „Sunt aici pentru a-i întreba pe colegii mei din conducere câte campanii trebuie să mai piardă dl Dragnea pentru ca cineva să pună problema serioasă a demisiei din toate funcțiile pe care le are în partid. Eu nu pot să merg înainte cu Liviu Dragnea. După ce a pierdut campania cu Geoană, l-a înjunghiat și pe Ponta. Îi cer demisia”, a declarat deputatul PSD de Târgoviște Radu Popa, potrivit sursei citate.


„Rezultatul votului de duminică este unul al tinerilor”

Ion Pârgaru, deputat PLR de Dâmbovița

„Rezultatul votului de duminică este unul al tinerilor, pe care îi felicit pentru modul în care s-au mobilizat. Nu pot să-mi reproșez ceva atâta timp cât eu și cei care sunt lângă mine am făcut ce trebuia. E greu de estimat azi că se va schimba majoritatea parlamentară, dar nu e imposibil. Voi vota împotriva legii amnistiei și grațierii. Cred că Victor Ponta și-a recunoscut înfrângerea înaintea anunțării rezultatului oficial pentru că a vrut să evite unele potențiale tulburări. Deocamdată nu știu la ce se referă Klaus Iohannis când spune că vrea o altfel de politică”.

 

 

 

 

„Este o victorie zdrobitoare”

Vasile Horga, deputat PNL

„Eram convins că dl Iohannis va fi noul președinte. Este o victorie zdrobitoare, o victorie a poporului român, în general tineretul a dat tonul acestor alegeri. În legătură cu majoritatea parlamentară, se poate schimba doar atunci când într-o anumită parte există suficienți parlamentari, astfel încât să poată constitui o majoritate și să vină cu o propunere de prim-ministru după ce în prealabil a fost inițiată o moțiune de cenzură și guvernul este demis. În perioada următoare se pot întâmpla și asemenea lucruri, parlamentarii migrează în general acolo unde există centru de putere. Legat de legea amnistiei, am insistat de cel puțin 30 de ori să fie adusă în plenul parlamentului, să fie odată pentru totdeauna picată. România nu este pregătită să elibereze din pușcării oameni certați cu legea, mai ales cei care au făcut acte de corupție”.

 

❚ Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obþinut
58,08% din voturile dâmboviþenilor, iar prezidenþiabilul
ACL, Klaus Iohannis, 41,92%
Biroul Electoral Judeþean Dâmboviþa a comunicat ieri, la ora
14:00, rezultatele finale în judeþ dupã numãrarea tuturor voturilor
exprimate la alegerile prezidenþiale. În Dâmboviþa, Victor Ponta
a obþinut 58,08% din numãrul de sufragii, în timp ce Klaus
Iohannis a primit 41,92% din voturile dâmboviþene. La nivel
naþional însã, conform numãrãtorii parþiale a Biroului Electoral
Central, câºtigãtorul alegerilor este candidatul ACL, Klaus
Iohannis, cu 54,50% din numãrul de voturi exprimate. Victor
Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a obþinut 45,49%, conform
parþialelor BEC. Rezultatele finale oficiale sunt aºteptate de la
BEC în cursul zilei de astãzi sau mâine.

Liderii politici dâmbovițeni, la primele concluzii

ANA MARIA POPESCU


Unii veseli și mulțumiți, victorioși, alții dezamăgiți și cu multe semne de întrebare, dar resemnați și dispuși să meargă mai departe. Ieri, liderii partidelor politice din județul Dâmbovița, fie că s-au aflat în tabăra învinșilor, fie în cea a învingătorilor, au făcut declarații legate de rezultatele votului de la prezidențiale, dar și de direcția în care se îndreptă România în perioada următoare.


„A fost o nouă revoluție în România, revoluția generației tinere”

Iulian Vladu, co-președinte ACL Dâmbovița

„Este votul revoluției generației tinere. Ei au câștigat această bătălie și au demonstrat încă o dată că populația, și nu structurile de partid, este mai puternică. În fața cetățenilor nu ai cum să te opui, indiferent ce structuri de partid ai, cât cumperi din voturi sau ce instituții folosești în activitatea politică. Voința populației nu o poate înfrânge nimeni. A fost o nouă revoluție în România, revoluția generației tinere. După 25 de ani a fost dat un vot pentru democrație, pentru un alt fel de a face politică,. Să facem politică pentru cetățean și nu pentru grupuri de interese. Guvernul are majoritate în parlament, să vină cu bugetul în parlament și să-și asume în continuare guvernarea cu ceea ce și-a luat angajamente față de populație. Sper să se introducă în plenul Camerei Deputaților legea amnistiei și să dăm vot de respingere, să arătăm că niciun parlamentar nu e mai presus de lege. Eu cred că după acest vot nu trebuie în prima fază schimbarea majorității în parlament, trebuie ca actualul guvern, actuala majoritate să guverneze, pentru că proiectul USL a fost unul bazat numai pe minciună și dezinformare și nu pentru interesul cetățenilor. Trebuie să facem reformă, să facem politică pentru cetățean”.


„Dl Iohannis a confirmat că este prelungirea regimului Băsescu”

Adrian Țuțuianu, președinte PSD

„Este un rezultat neașteptat, va trebui să vedem care sunt cauzele pentru care o parte importantă a electoratului nehotărât sau care nu votează de regulă s-a mobilizat la vot și a votat împotriva candidatului nostru. Dl Iohannis a confirmat că este prelungirea regimului Băsescu, declarațiile de astăzi (n.n. ieri) arată același tip de comportament și același amestec inadmisibil în treburile altor puteri din stat. Să dai ordine Parlamentului să facă mâine una sau alta ne arată același tip de gândire politică. Probabil că vom asista la o situație conflictuală în perioada următoare, la încercări de a schimba majoritatea parlamentară și de a schimba echipa de guvernare. Astăzi este foarte clar că există o majoritate parlamentară care susține Guvernul Ponta. Nu a existat neapărat un vot politic, votul la președinție are cu totul alte valențe decât votul pentru alegerile parlamentare. De vreo 10 ani aud aceeași placă, aceea cu schimbăm modul în care se face politică, dar cu cine să schimbe? Cu aceiași care au făcut parte din echipa PDL? Dl Iohannis se amestecă nepermis în treburile altei puteri în stat. Președintele nu poate cere imperativ să se întrunească Parlamentul și să decidă într-un anume fel. Dâmbovița și-a făcut datoria, suntem în topul județelor care au câștigat la diferență importantă și ne-am făcut target-ul. Avem cel mai mare număr de voturi din 2000 încoace”. Într-un comunicat de presă remis ieri redacției, Adrian Țuțuianu a făcut apel la colegii din județ și din țară să-și păstreze calmul și să se abțină de la declarațiile care pot afecta partidul. „Nu avem nevoie acum de tensiuni interne, nu avem nevoie de ceartă. Analiza rezultatelor obținute trebuie făcută în liniște, cu decență și bun simț și nu trebuie să constituie un prilej de promovare a unor conflicte interne sau interese personale. Avem, ca partid, o obligație clară față de cei peste 5 milioane de români care au crezut în noi și în proiectul lui Victor Ponta, care a obținut un rezultat bun în aceste alegeri”.


„Guvernul nu trebuie să cadă, trebuie să vorbim de continuitate”

Mircea Nistor, președinte PLR Dâmbovița

„Comentariile sunt un pic de prisos. Asta a fost voința poporului. Se pare că tineretul și cei nehotărâți, în final, au decis. Acum, normal, într-un stat de drept nu ar avea de ce să cadă guvernul. Au fost alegeri prezidențiale, s-au pierdut, asta este, dar mergem mai departe, există o majoritate în parlament de peste 60%, deci din punctul meu de vedere, viața merge înainte, guvernul nu trebuie să cadă, premierul rămâne în funcție. Trebuie să vorbim de continuitate, lucrurile merg bine, pe un făgaș bun, economia e în creștere, trebuie să ne vedem de treabă. Poate este însă cazul să ne gândim mai mult vizavi de tineret, de ceea ce se întâmplă în diaspora, sunt câteva lucruri care ar trebui să ne pună pe gânduri. Sunt convins că între președintele Iohannis și premierul Victor Ponta lucrurile vor decurge normal și va exista o colaborare interinstituțională, așa cum trebuie să fie. Rămâne de văzut ce se va întâmpla”.


„Eu cred că România a pierdut o șansă importantă”

Cristian Stan, președinte PSD Târgoviște

„La Târgoviște este un rezultat care este pe media națională a partidului. Ca număr de voturi, am obținut peste 20.000, adică mai multe voturi ca la alegerile locale, parlamentare, dar cu toate astea, față de prezența extraordinar de mare la vot, s-a ajuns la acest rezultat. Ca explicație, aș spune că ceea ce s-a întâmplat în diaspora și modul în care s-a speculat de către ACL situația de acolo a condus la o mobilizare foarte mare, în special în mediul urban care a generat rezultatul. Nu a fost un vot pro Iohannis, a fost un vot negativ în principal. Eu cred că România a pierdut o șansă importantă. Este greu de analizat ce măsuri se vor lua în PSD. Vom face o analiză, dar deocamdată suntem prea aproape de eveniment ca să putem gândi la rece”.

 

Citește și:

Rezultate finale la prezidențiale în Dâmbovița, pe localități