21.08.2023 00:14

Primele obstacole de la Bac-ul digitalizat

*Prof. Sorin Ion subliniază că acum, datorită sistemului digital, se poate evalua cu exactitate nivelul de răspuns pentru fiecare subpunct al unui subiect în cadrul unei întregi generații

 

Ștefan Khalil


Sorin Ion, secretarul de stat în Ministerul Educației și fost inspector școlar general în județul Dâmbovița, este coordonatorul proiectului de digitalizare a evaluărilor. Într-o intervenție recentă, acesta a explicat erorile și sincopele apărute în ziua examenului, oficialul punctând faptul că sunt normale la început.

Într-un pas hotărât spre modernizarea sistemului educațional, Ministerul Educației a pus în mișcare proiectul de digitalizare a evaluărilor sub coordonarea secretarului de stat, Sorin Ion. Acest proiect inovator vizează transformarea modului în care sunt gestionate și corectate lucrările de examen, aducând beneficii semnificative atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Un punct esențial al proiectului este posibilitatea de a obține o perspectivă detaliată asupra performanțelor elevilor la nivel național. Sorin Ion subliniază că acum, datorită sistemului digital, se poate evalua cu exactitate nivelul de răspuns pentru fiecare subpunct al unui subiect în cadrul unei întregi generații.

„Nu e chiar o surpriză, pentru că atâta vreme cât într-o astfel de acțiune sunt implicați mii de oameni, avem două riscuri – eroarea tehnică și eroarea umană, dar toate au fost luate în calcul la ora la care vorbim. Absolut toate lucrările sunt încărcate în platformă, inclusiv cele câteva care au constituit subiect de rezervă. Știți că atunci când elevul are o problemă îndreptățită în urma căreia n-a putut să ajungă la examen, poate susține examenul după ora prânzului, după ce s-a terminat prima sesiune, primește alte subiecte. Inclusiv acele lucrări, în acest moment, sunt în platformă. Repet, ne așteptam să mai fie probleme pe alocuri cu internetul sau echipamentele să mai dea bătăi de cap unora dintre operatorii din săli”, a spus Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.