16.11.2023 00:20

Presa sănătoasă, importantă pentru democrația Europei

Presa sănătoasă, importantă pentru democrația Europei
Galerie foto

Mă bucur să revin în sala Parlamentului European, la invitația eurodeputatului Victor Negrescu, pentru o nouă ediție a Romanian Digital Day. În intervenția mea de ieri m-am referit la ecosistemul media din EU. Activez de aproape 25 de ani în acest sector și experiența de monetizare a unui brand de media este fantastică.

Companiile de media sunt în majoritatea cazurilor structuri mici, considerate IMM-uri. Modele de afaceri sunt diverse, dar crizele consecutive au pus acest sector în mare dificultate financiară. E interesant de privit media europeană și ca industrie. E important să avem o media sănătoasă, stabilă, pentru democrația Europei.

Este excelență inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu de a organiza în incinta clădirii Parlamentului European de la Bruxelles a primei ediții a Romanian Digital Day. Digitalul românesc intră oficial în calendarul evenimentelor din capitala europeană, așa cum energia românească își făcea intrarea acum câțiva ani. Este important să avem și alte sectoare românești care au o astfel de abordare, sprijinite desigur de echipa eurodeputaților români.

Anul acesta este dedicat la nivel european competențelor. În acest sens, formarea digitală devine centrală pentru pregătirea cetățenilor în contextul tranziției tehnologice globale. Uniunea Europeană și-a fixat ținte ambițioase care reclamă un efort susținut și consolidat pentru atingerea obiectivelor privind competențele digitale. Complementar cu acest efort, Europa dorește să-și dezvolte autonomia strategică în domeniu, prin crearea unui ecosistem stabil și inovant european.

Așteptăm cu mult interes ediția viitoare a evenimentului digital, dar și mai important este să avem o abordare sustenabilă, de zi cu zi. Politicile europene sunt dinamice, evenimentele politice influențează constant abordările, iar fiecare țară membră UE urmărește în permanantă aceste dezvoltări.

 

 

Dan Luca