10.06.2024 00:20

Miza alegerilor europene: Belgia vs România

Miza alegerilor europene: Belgia vs România
Galerie foto

Alegerile din 9 iunie 2024 din Belgia sunt văzute ca un Super Sunday, având aproape toate alegerile posibile organizate în aceeași zi. Și în Belgia, la fel ca în majoritatea țărilor UE, alegerile naționale sunt cele care au cea mai mare vizibilitate, cele europene fiind pe planul al doilea. Miza alegerilor naționale este să vedem ce nouă coaliție va conduce țara, dar și când se va forma această majoritate.

Să ne amintim de cele 541 de zile necesare pentru a forma guvernul belgian în perioada 2010-2011. Sperăm să nu avem o nouă criză instituțională. Cel mai probabil vom avea un nou prim-ministru. E de urmărit, de exemplu, liderul socialiștilor belgieni Paul Magnette, cu o largă expertiză în afacerile europene, el fiind în trecut chiar directorul Institutului de Studii Europene (ULB) din Bruxelles.

Un element important de urmărit pentru Belgia este rezultatul la alegerile europene al celor de la Vlaams Belang, un partid cotat cu circa 15% din voturi la nivel național. Este aproape o certitudine că acest partid va avea cel puțin trei din cei 21 de eurodeputați alocați Belgiei. Este o miză interesantă, scorul european al extremei drepte belgiene.

Cheia proiectului european este să continuăm creșterea prosperității țării și a cetățenilor, printr-o implicare mai puternică la nivel european. De asemenea, în opinia sa, evoluțiile legislative europene, fie că sunt în domeniul digital sau energetic, de sănătate sau educație, trebuie văzute ca oportunități de dezvoltare economică pentru țările membre.

În acest proiect trebuie să clădim o „echipă România” eficientă. Ca țară membră UE, ai pârghiile politice europene să propui idei și să avansezi dosare. Aici apare importanța comunicării structurate între românii din mediul european și cel național. Sugerez chiar o extindere a echipei românești la cei care își derulează activitatea în segmentul de afaceri, deosebit de bine reprezentat la Bruxelles.

Un român care lucrează în Bruxelles la biroul afaceri UE, la Shell sau ExxonMobil este o mină de aur pentru România, la fel cum este un șef de unitate român de la DG Grow, Directoratul pentru piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri.

 

Dan Luca