22.12.2011 00:01

Megaafacerea Popescu + PROCOR cu acțiuni la purtător

Megaafacerea Popescu + PROCOR cu acțiuni la purtător
Galerie foto

❚ Monitorul Oficial din 22.08.2011 consemnează că la SC PROCOR SA a avut loc conversia acțiunilor nominative (adică a acțiunilor înregistrate la Registrul Comerțului) în acțiuni la purtător (adică acțiuni care pot asigura anonimatul acționarilor) ❚ Afacerile de familie cu bani publici ale președintelui CJD, Florin Popescu, cu fonduri guvernamentale, județene și locale au adus profituri uriașe firmei PROCOR, reprezentată cu puteri depline de tatăl său Nicolae Popescu ❚ PROCOR este abonat la banii publici în tot județul: Procor pe șantierele Consiliului Județean, PROCOR pe șantierele primarilor PDL

 

 

Dezvăluirile despre afacerile de familie derulate de Florin Popescu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, în tandem cu firma PROCOR, reprezentată cu puteri depline de tatăl său, Nicolae Popescu, au pus pe jar întreg județul Dâmbovița. Pe de-o parte, autoritățile publice au datoria să investigheze de îndată contractele și lucrările prin care firma PROCOR, reprezentată cu puteri depline de Nicolae Popescu, a primit zeci de miliarde din semnătura fiului său, Florin Popescu, președintele CJ Dâmbovița.

 

Vă reamintim că PROCOR S.A. și-a depășit toate recordurile în afaceri în anul 2009, adică imediat după instalarea în funcție a președintelui CJ Dâmbovița, și a înregistrat o cifră de afaceri de peste 240 de miliarde, mai mare cu aproape 50% decât în anul 2008, și un profit record de 16,8 miliarde lei vechi, cel mai mare de la înființarea firmei. Pe de altă parte, nici familia președintelui CJ Dâmbovița și nici cel care a preluat acțiunile SC PROCOR SA nu cred că s-au așteptat ca, după retragerea lui Florin Popescu, a tatălui Nicolae Popescu și a fratelui Cătălin din societate, presa să dea prea mare atenție afacerilor acestei societăți. După cum sunt convins că nu se așteptau ca jurnaliștii să descopere vreodată acea Hotărâre a Consiliului de Administrație PROCOR redactată în data de 28 iulie 2008, adică la vreo 2 săptămâni de la retragerea din PROCOR a familiei Popescu & fiii, prin care firma îl împuternicește chiar pe fostul acționar și administrator Nicolae Popescu, tatăl președintelui CJ Dâmbovița, să o reprezinte cu puteri depline în relațiile cu orice instituție, în negocierea și încheierea contractelor, în supravegherea derulării lucrărilor ș.a.m.d.

 

La Registrul Comerțului nu trebuia anunțată decât schimbarea acționariatului și a administratorului, așa că împuternicirea ca „reprezentant cu puteri depline” a tatălui președintelui CJD nu ar fi apărut la instituția la care apelează de obicei presa pentru informații privind societățile comerciale. Cine ar mai fi stat să ia la rând Monitoarele Oficiale să găsească anunțurile PROCOR, iar între acele zeci de anunțuri și notificări să găsească ACEL document-bombă? Doar cineva, cum ar fi un jurnalist de exemplu, foarte scrupulos în descoperirea afacerilor cu bani publici la care s-au abonat firmele de casă și de partid ale puterii.

 

Mișcări de trupe la PROCOR după anchetele de presă?

 

Cred că în momentul de față, atât la biroul șefului firmei PROCOR, cât și în biroul președintelui CJ Dâmbovița, e mare fierbere. Sper, din punctul ăsta de vedere, să nu fie ambele în aceeași clădire, că Doamne ferește, poate bușește! Cred că panica e cu atât mai mare cu cât atât anchetele noastre, cât și dezvăluirile apărute în presa națională, în special pe posturile centrale de știri, au determinat mari mișcări de forțe. Și la Consiliul Județean Dâmbovița, și la PROCOR.

 

Pe de-o parte, avem informații că de la CJD se dau telefoane încontinuu pentru a găsi ceva-ceva, orice acolo, fie și un colțișor, de care să poată fi agățate niște tinichele anchetelor noastre de presă. Pe de altă parte, firma PROCOR a luat niște Hotărâri extrem de interesante în vara anului 2011, descoperite de Trustul ARTPRESS în Monitorul Oficial al României. Practic, ne întrebăm dacă nu cumva chiar dezvăluirile din presa locală și națională au provocat mișcări de trupe în PROCOR. Prima este legată de acționariatul firmei, a cărui structură a suferit un nou mare șoc de la renunțarea oficială la acțiunile PROCOR a familiei Popescu & fiii în iulie 2008.

 

Mai precis, este vorba despre retragerea în iulie 2011 a acționarului Dragomir Adrian-Florin, cel căruia membrii familiei Popescu îi vânduseră acțiunile în iulie 2008. Dragomir a ajuns, în perioada 2008-2011, la o cotă de participare de 82% din capitalul social și, ce să vezi? Constănțeanul Dragomir a hotărât să își cesioneze acțiunile în întregime unui anume Georgescu Vasile, din comuna Comișani a județului Dâmbovița.

 

Astfel, prin „Hotărârea nr. 4 din 11.07.2011, Adunarea Generală a Acționarilor S.C. PROCOR S.A., în prezența majorității acționarilor: DRAGOMIR ADRIAN-FLORIN, reprezentând 82,7181% din capitalul social, STATE ION, reprezentând 11,2208% din capitalul social, GOGESCU GHEORGHE, reprezentând 5,7412% din capitalul social, lipsă fiind DĂNILĂ PETRU, reprezentând 0,3197% din capitalul social, a adoptat, cu majoritate de voturi și cu cvorumul și majoritatea cerută de lege și de actele constitutive de societate, următoarea HOTĂRÂRE: Art. 1. Se aprobă retragerea acționarului DRAGOMIR ADRIAN- FLORIN din societatea PROCOR S.A. Art. 2. Se aprobă atragerea în societatea PROCOR S.A. a domnului GEORGESCU VASILE, cetățean român, născut la data de 21.10.1947 în com. Comișani, județul Dâmbovița, cu domiciliul în mun. Târgoviște (…) Art. 3. Se aprobă cesionarea acțiuni lor deținute de către acționarul DRAGOMIR ADRIAN-FLORIN, în societatea PROCOR S.A., către acționarul GEORGESCU VASILE. Art. 4. În urma acestei cesiuni de acțiuni, (…) GEORGESCU VASILE deține un număr de 89.501 acțiuni, în valoare nominală de 20 lei fiecare, corespunzătoare aportului în numerar integral vărsat de 1.790.020 lei și participației de 82,7181% la capitalul social”.

 

Foarte tare, acest domn Georgescu din Comișani. Vă dați seama, a vărsat în conturile lui Dragomir Adrian-Florin aproape 18 miliarde lei vechi, „aport în numerar integral vărsat”. Cam cât profitul net al societății PROCOR pe anul 2009! Bravo, domnule, ce super-oameni de afaceri avem în județul Dâmbovița! Mă mir că a intrat România în criză cu asemenea oameni mari de afaceri (sau oameni de afaceri mari?). În fine, aceste amănunte sunt pe atât de importante pe cât este faptul că cercul acționarilor PROCOR s-a reînchis în granițele județului Dâmbovița.

 

Ce ciudat, Dragomir Adrian Florin s-a retras și el din PROCOR în data de 11 iulie 2011, exact la 3 ani de la preluarea acțiunilor. Precizie de ceas elvețian! Iar domnul Georgescu Vasile este cel care în 2008 a devenit administratorul societății PROCOR imediat după retragerea familiei Popescu & fiii pe 11 iulie 2008. Ulterior, a devenit vicepreședintele firmei, făcând parte din Consiliul de Administrație alături de Gogescu Gheorghe, cel despre care vă spuneam că a fost împuternicit de noul acționariat PROCOR să semneze în fața notarului public procura prin care Nicolae Popescu revenea la PROCOR și era învestit cu puteri depline în data de 28 iulie 2008, adică după 2 săptămâni de când renunțase oficial la calitatea de acționar majoritar și administrator.

 

 

Acționariatul PROCOR poate trece în anonimat

prin… conversia acțiunilor nominative

înregistrate la Registrul Comerțului,

în acțiuni „la purtător”

 

După atâtea anchete și dezvăluiri, PROCOR S.A. a luat o hotărâre istorică: a făcut conversia acțiunilor de la cele nominative la acțiuni la purtător. Gata, nenică! Ce să se tot știe și să se tot afle atâtea informații despre acționariatul firmei? Trece în anonimat! Veți vedea imediat de ce spun asta și veți vedea ce implicații poate avea.

 

Până atunci, iată Hotărârea nr. 5 din 1 august 2011 a Adunării Generale a Acționarilor PROCOR - S.A., Târgoviște, prin care în data de „1.08.2011, la sediul social, la prima convocare, adunarea generală a acționarilor S.C. PROCOR - S.A., (…) a adoptat următoarea hotărâre: Art. 1. Se aprobă conversiunea acțiunilor aparținând S.C. PROCOR - S.A. din acțiuni nominative în acțiuni la purtător (…)”. Este fraza cheie a acestei hotărâri. Documentul este mult mai amplu și redactat cu grijă, ba chiar se menționează la început, ca într-un preambul, temeiul legal al deciziei acționarilor de a schimba natura acțiunilor.

 

Vă spun drept că am mai căutat câteva Hotărâri AGA de conversie a acțiunilor, aparținând altor societăți (puține la număr în România), dar niciuna nu avea un preambul atât de minuțios redactat. Am avut senzația că acționarii parcă… se scuzau față de cititorii Monitorului Oficial, încercând să justifice decizia: „Știți, noi nu prea am vrea, dar uite că trebuie, ne lasă și legea”. I-aș fi înțeles perfect dacă s-ar fi aflat într-o asemenea situație. Asta pentru că, într-adevăr, conversia acțiunilor din cele nominative în cele la purtător este posibilă, fiind prevăzută în Legea 31/1990 a societăților comerciale. Până aici, PROCOR a lucrat ca la carte…

(va urma)

 

vă invităm să citiți și celelalte episoade ale anchetei:

 

 

 

 

 

Andrei Vasiliu | [email protected]