05.12.2023 00:20
La 105 ani de la Marea Unire (I)
Galerie foto
S-au împlinit 105 ani de la înfăptuirea unui ideal/vis/năzuință, mai precis spus în limbajul istoricilor, proces logic, adică a României Mari. Căci și la 27 martie, la Chișinău, și la 28 noiembrie, la Cernăuți, și la 1 decembrie din anul de grație pentru români, 1918, deci în trei momente cruciale întemeietoare de Țară s-a produs Unirea cea Mare – toate aceste momente fiind de fapt, acte istorice referendare/constituante, legitimând/legiferând VOINȚA NAȚIUNII ROMÂNE de a-și reface în unitate Vatra străbună, Dacia Felix – în fond ceea ce a decis, prin deciziile sale, Pacea de la Paris (1919-1920) de după primul Război Mondial: REGATUL ROMÂNIA MARE.
Atunci, națiunea și clasa politică a națiunii au avut un spledid PROIECT DE ȚARĂ pe care l-au îndeplinit exemplar chiar și cu sacrificiul suprem pe Câmpul de Onoare și pe Altarul Patriei sub lumina auroră a Tricolorului. De atunci și până-n vremea noastră, națiunea română și-a înfruntat destinul trecând prin izbânzi și suferințe, căzând și ridicându-se pentru dăinuirea sa pe planeta Pământ și în geografia statală a lumii.
De la capitalismul interbelic, a traversat gulagul „democrației populare” comuniste, reîntorcându-se în societatea capitalistă, a democrației liberale de astă dată, cu asasine tendințe globalizatoare, așa cum au fost și cele ale „internaționalismului proletar” (marxisto-bolșevic), România, pândită de 105 ani de spectrul dispariției și a tranșării ei la „abatorul istoriei” de pretențiile prădalnice ale unora de mai aproape ori mai de departe, a rezistat. Și, iat-o. EXISTĂ. Până când?
(va urma)
George Coandă