09.07.2014 07:20

Întâlnire decisivă pentru protestele polițiștilor

Întâlnire decisivă pentru protestele polițiștilor
Galerie foto

❚ Acțiunile revendicative anunțate pentru luni, 7 iulie, au fost suspendate ca urmare a invitației la dialog făcută Sindicatului Național al Polițiștilor de secretarul de stat în MAI, dar și în urma promisiunilor de rezolvare a unei părți din lista de nemulțumiri ❚ Ieri după amiază, la discuțiile punctuale pe lista de revendicări urma să participe și ministrul Gabriel Oprea, întâlnirea fiind hotărâtoare în privința reluării sau încetării protestelor

 

VIRGIL VOINESCU


 

Filialele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) au suspendat luni, 7 iulie, protestele, ca urmare a invitației la dialog făcută de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestor principal de poliție Florea Oprea.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Liderul Biroului Teritorial Dâmbovița al SNPPC, Florin Bălan, ne-a declarat că, în cadrul discuțiilor, de comun acord a fost întocmită o listă cu priorități ce presupun drepturi ale polițiștilor, care au făcut obiectul unor promisiuni de rezolvare, dar punerea lor în practică nu s-a realizat.

“În prima zi reprezentanții MAI au făcut o serie de promisiuni, între care reacordarea sporului de 25% agenților cu studii superioare, acordarea sporului de muncă de noapte pentru polițiștii care nu au program de lucru în ture-schimburi și că vor reveni cu privire la Normele metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport. Astăzi (n.r. - ieri, 8 iulie) discuția va avea loc dupăamiază și va participa ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Lista de revendicări sindicale va fi discutată punct cu punct. În cazul în care la această întâlnire nu vor fi rezolvate problemele, protestele vor fi reluate”, a precizat liderul sindical Florin Bălan.

Pe lista discuțiilor se vor afla acordarea sporului de noapte, modul de aplicare a sporului de 75% pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal (sâmbătă și duminică) și sărbători legale. De asemenea, se va afla în dezbatere demararea procedurii de negociere a actelor adiționale la Acordul colectiv de muncă.

 

În urma deciziei liderilor de la centru,

SANITAS a suspendat protestele până în septembrie

 

Deocamdată s-a stabilit un program de negocieri... la sânge, iar 15 septembrie este ultimatumul acordat Ministerelor Finanțelor, Muncii și Sănătății pentru găsirea unor soluții

 

Principala revendicare vizează inechitățile la care s-a ajuns în sistem în urma majorării salariului minim pe economie, mai exact salariul unui infirmier sau brancardier este acum aproape egal cu al unui asistent medical ❚ Potrivit liderului sindical SANITAS Dâmbovița, Claudiu Barbu, dacă până în 15 septembrie nu se găsesc soluții, se vor relua protestele

 

V.V.


 

Liderii sindicaliștilor SANITAS au hotărât, în ședința Consiliului Național al Federației Sindicale, ca protestele pentru drepturi salariale să rămână suspendate. Claudiu Barbu, liderul SANITAS Dâmbovița, ne-a declarat că la București s-a avizat favorabil un program de negocieri cu reprezentanții Ministerelor Finanțelor, ai Muncii și ai Sănătății.

 

Acesta se va derula până pe 15 septembrie, ultimul termen pentru găsirea unor soluții privind grila salariilor din sistemul de sănătate, conform Legii 284/2010, cu aplicare de la 1 octombrie a.c.

Vom discuta până la data de 15 septembrie. Dacă nu se va ajunge la un numitor comun privitor la reașezarea pe grilă a salariilor convenite până la 1 octombrie acest an, deci în sensul de a produce efecte de la data respectivă, atunci vom continua acțiunile sindicale de unde s-a rămas, respectiv din ziua de 27 iunie când am oprit protestele cu scopul stabilirii priorităților”, ne-a declarat liderul SANITAS Dâmbovița, Claudiu Barbu.

 

“Trebuie gândită o grilă de salarizare care să elimine discriminarea”

“Din punctul nostru de vedere, dacă se va rezolva problema salarizării pe grilă în sistem, lucrurile ar fi drepte pentru toți. Nu ar fi vorba numai de o creștere salarială doar de 10% eșalonat, cum spuneau cei din Ministerul Finanțelor, va fi un pic mai mare pentru fiecare și nu vor fi acele inechități salariale. În momentul de față, datorită creșterii salariului minim pe economie, s-a ajuns ca un coleg de-al nostru care are funcția de infirmier, brancardier sau îngrijitor să câștige aproape cât un asistent medical. Nu se mai regăsește diferența de studii. Acesta a fost și motivul pentru care nu am acceptat acordarea celor 10% în două tranșe pentru cei care au salarii mai mici de 1.500 lei. Era o discriminare în acest sens. Am decis să acceptăm încă o perioadă de negocieri pentru a gândi o grilă de salarizare care să elimine discriminarea”, a adăugat Claudiu Barbu.

Liderul sindical a mai precizat că restul revendicărilor pot fi rezolvate în acest interval de timp, iar soluția ar fi o Ordonanță și fonduri de la Casa de Sănătate.