14.06.2024 00:17

Înscrierea la școli și grădinițe, în vizorul primarului Târgoviștei

Înscrierea la școli și grădinițe, în vizorul primarului Târgoviștei
Galerie foto

La cea mai recentă conferință de presă, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă copiii din oraș în perioada înscrierilor la unitățile de învățământ, care a început cu puțin timp în urmă. Edilul-șef a atras atenția asupra faptului că foarte mulți copii din Târgoviște nu pot fi înscriși la grădinițele și școlile locale din cauza metodologiei naționale, care permite înscrierea cu o simplă reședință.

Nu avem nicio problemă cu copiii din alte unități administrativ-teritoriale, dar nu este admisibil ca un copil care locuiește peste drum de o școală să nu poată să se înscrie la școala respectivă. Vorbim de probleme de trafic și de alte aspecte, dar nu stabilim reguli clare prin care copiii care au domiciliul în circumscripția unei școli să aibă prioritate la înscriere”, a declarat primarul.

Daniel Cristian Stan a menționat că există școli în Târgoviște unde, la clasa pregătitoare, din primii cinci copii înscriși, patru provin din afara municipiului. „Școlile sunt întreținute din taxele și impozitele părinților copiilor care locuiesc în Târgoviște, dar acești părinți nu pot să-și înscrie copiii la cea mai apropiată școală de domiciliul lor”, a spus primarul. „În acest mod, se distruge învățământul din mediul rural. Sunt unități de învățământ moderne, reabilitate, dotate cu fonduri guvernamentale sau europene, care stau nefolosite din cauza unei metodologii defectuoase”, a transmis primarul municipiului Târgoviște

Acesta a promis că va face tot ce depinde de el și, prin intermediul Asociației Municipiilor din România, va încerca să schimbe metodologia de înscriere. „Copiii care locuiesc în circumscripția școlii trebuie să aibă prioritate la înscriere. Nu se poate așa ceva!”.

El a relatat și cazul unor părinți care locuiesc lângă Grădinița Nr. 14 și nu pot să-și ducă copiii acolo. „Voi merge la Ministerul Educației, împreună cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean, să cerem suplimentarea locurilor, dar aceasta va fi o soluție insuficientă și temporară. Soluția este să schimbăm metodologia. În prima săptămână să se poată înscrie copiii care au domiciliul în circumscripția școlii respective. Dacă rămân locuri, atunci pot veni și copii din alte zone”.

Primarul a concluzionat că fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să gestioneze subiectul accesului la educație și al infrastructurii educaționale pentru a asigura prioritizarea corectă a copiilor din localitate.

Ștefan Khalil