14.06.2024 00:10

Hai, România!

Hai, România!
Galerie foto

14 iunie 2024 este data startului Campionatului European de fotbal, deschiderea fiind asigurată de partida Germania – Scoția, de la ora 22.00. După mulți ani de absență, țara noastră, una de mărime medie ca suprafață și populație, nicidecum mică (așa cum o etichetează românii și străinii care au chiulit de la orele de geografie), este prezentă pentru a șasea oară la competiția supremă a continentului: 1984, 1996, 2000, 2008, 2016 și 2024.

Cea mai bună performanță a fost realizată în ediția din 2000, calificarea în sferturi de finală. Câteva cuvinte despre România. Este republică semiprezidențială cu șef de stat (președinte) și șef de guvern (primul ministru). Țara este formată din 41 de județe, plus Municipiul București, capitala. Are o suprafață de 238.398 km2 și o populație de 19.051.000 (în anul 2023). Este membră a Uniunii Europene. Țara noastră nu a obținut rezultate memorabile la EURO, cu mica excepție din 2000, dar prezențele ei au fost aplaudate de suporterii români.

Debutul pentru România va fi pe 17 iunie, ora 16.00, cu vecina din est, Ucraina. Deși pronosticurile favorabile se îndreaptă spre țara măcinată de război, dar cu atât mai mult, prezentă în toate competițiile sportive, mai ales în fotbal (unde, logic... era calificată din grupe, dacă un bădăran de arbitru nu ar fi trimis-o la baraj!), România șansa ei. Cu toate că a profitat de cea mai facilă grupă din istoria calificărilor ei, iar situația de criză a Israelului a fost o ușurare, Dumnezeu... a ales „Grădina Lui”.

Lotul țării noastre nu prezintă o omogenitate care să dea speranțe suporterilor, dimpotrivă. Se spune, și pe bună dreptate, că este cel mai slab dintre toate celelalte care au ajuns pe asemenea piscuri. Și eu cred la fel. Același lucru se poate spune și despre antrenor. Cu toate acestea, speranța exisată. Nu ai voie să te consideri învins înaintea începerii războiului.

Și dacă ai fost ales să lupți, fă-o, fără nicio emoție, fără nicio frică de moarte! Așa, dacă pierzi, ești erou, altfel... Parcă nu-mi vine să cred că vom umple piețele după jocurile acestei Naționale, parcă nu-mi vine adrenalina... Dar, dacă se va întampla, o vom face cu mare bucurie și... recunoștință! Din tot sufletul, HAI, ROMÂNIA!

 

 

 

Vasile Neagu