21.05.2024 00:12

Finalizarea campaniei de vaccinare antirabică și măsuri pentru microciparea animalelor

Finalizarea campaniei de vaccinare antirabică și măsuri pentru microciparea animalelor
Galerie foto

Sandu Tolea, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, a prezentat recent rezultatele campaniilor de vaccinare antirabică desfășurate în județ. „Aceasta a fost încheiată cu puțin timp în urmă. Avem un procent de 85% de animale vaccinate”, a declarat Sandu Tolea, anunțând faptul că întreaga campanie a fost un succes.

Un aspect important menționat de Sandu Tolea a fost finalizarea vaccinării antirabice la vulpe. „La noi, în Dâmbovița, vaccinarea nu se face prin distribuția momelilor din avion, ci prin plasarea momelilor la vizuină”, a explicat acesta. De asemenea, a început procesul de recoltare prin împușcare pentru verificarea eficienței vaccinării la vulpe. „Avem la nivelul județului în jur de 75 de probe care trebuie recoltate. Vreau să le mulțumesc pe această cale Asociației Vânătorilor și Pescarilor, pentru că ne ajută să verificăm eficiența vaccinării”, a adăugat directorul DSVSA. Procedura de verificare implică împușcarea animalelor, recoltarea mandibulei și trimiterea probelor la București pentru analiză.

În plus, directorul DSVSA a salutat noile măsuri legislative care permit consiliilor județene și locale să aloce fonduri pentru microciparea câinilor. „Aceasta este legea acum, acele microcipuri vor fi achiziționate de consiliile județene și consiliile locale, care trebuie implantate animalelor, pentru că vaccinarea antirabică la câine și pisică nu se face decât pe animale microcipate. Este un pas foarte important. Acum este lege și trebuie respectată”, a declarat Sandu Tolea.

Directorul DSVSA Dâmbovița și-a exprimat recunoștința față de autoritățile locale și centrale pentru sprijinul acordat în implementarea acestor măsuri importante pentru sănătatea publică.

„Microciparea câinilor reprezintă un progres semnificativ în gestionarea câinilor fără stăpân, problemă majoră atât la nivel național, cât și județean. Noua legislație va contribui la o mai bună monitorizare și vaccinare a acestor animale, asigurând astfel protecția comunității împotriva rabiei”, a declarat directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.

Violeta Stanciu