04.07.2024 00:10

Felicitări, Tricolorilor!

Felicitări, Tricolorilor!
Galerie foto

Înfățisarea României la Euro 2024 s-a încheiat. Înfrângerea din optimile de finala, cu 3-0 în fața Olandei, a blocat drumul Tricolorilor spre sferturile de finală ale competiției din Germania. Cu toate acestea, România a realizat o performanță unică în palmaresul ei european – unde are șase prezențe (1984, 1996, 2000, 2008, 2016, 2024) – câștigând grupa E, fie și doar la golaveraj, în fața unor echipe precum Ucraina, Belgia și Slovacia, mai... active până acum.

Succesul acesta este superior celui din 2000 când, deasemenea, țara noastră a pătruns în optimi. Logic, România a intrat în primele... 6 echipe ale Europei (!) dacă luăm în calcul clasamentele celor șase grupe! Numai că logica nu prea funcționează în fotbal... Și, în plus, sunt și alte aspecte, mai puțin plăcute, care ne-au cam tăiat euforia. Tricolorii au marcat 4 goluri (3 în partida cu Ucraina și unul cu Slovacia) și au primit 6, deci golaveraj negativ. Au obținut 4 puncte, așa cum au făcut-o și celelalte echipe din grupa E.

Hotărâtoare a fost victoria asupra Ucrainei, un succes care ne-a ridicat mult mai sus decât ar fi fost normal. Deasemenea, Belgia și Olanda ne-au fost superioare, clar, indiscutabil. Să zicem că Slovacia este pe același postament valoric, iar scorul de neprezentare cu Ucraina a pornit de la o mare greșeală a vecinilor, jocul nefiind chiar atât de balansat în valoarea noastră.

Una peste alta, ne dă cu plus. Un plus de care ne-am bucurat și în grupa calificării, pe care, la fel, am câștigat-o chiar în fața Elveției. Diferența e că Țara Cantoanelor joacă în sferturile de finală cu Anglia, iar România este telespectatoare la această fază a competiției. Jocul cu Olanda a fost greșit din punct de vedere strategic. Aceeași meteahnă veche, teama de adversar, retragerea în propria jumătate și încercările de ciupeli pe niște contraatacuri de complezență nu puteau emite pretenții de calificare.

Căderea unor jucători, din punct de vedere moral, exemplul cel mai concludent fiind căpitanul Stanciu (de la partida cu Ucraina nu s-a mai văzut aproape deloc) este, deasemenea, un motiv al fragilului joc cu Olanda. Dar, așa cum am amintit mai sus, rămâne un plus peste toate.

Formula aceasta de echipă trebuie menținută și pentru viitoarele examene, calificări sau turnee finale. A fost frumos la Euro 2024, iar România și-a făcut datoria, în fața zecilor de mii de suporteri și milioanelor de telespectatori. Felicitări, România! Felicitări, Tricolori!

 

 

 

Vasile Neagu