27.06.2014 07:19
Europa și revoluțiile industriale
Galerie foto
dr. DAN LUCA
Analiștii anticipează o transformare semnificativă în ceea ce privește modul și locul de producere a bunurilor din punct de vedere geografic. Tehnologiile comunicaționale permit munca și colaborarea de la distanță între echipe, dar există și o altă fațetă – dacă până recent companiile preferau să se mute în state cu mână de lucru ieftină, acest aspect va pierde din relevanță treptat.
De ce? Producătorii preferă să se întoarcă pe piețele bogate nu pentru că pretențiile salariale ale chinezilor au crescut, ci pentru că vor să fie cât mai aproape de clienții lor, ca să poată avea un răspuns rapid la orice modificare a cererii, și este perfect justificat, dacă ne uităm la lista produselor complexe care se pot produce acum cu investiție tot mai mică. Contextul actual în domeniul energetic și tehnologia internet conduc omenirea spre a treia revoluție industrială.
Prima revoluție industrială, ce a avut loc în Marea Britanie la sfârșitul secolului al XVIII-lea, odată cu mecanizarea industriei textile, a fost urmată de cea de-a doua revoluție industrială de la începutul secolului al XX-lea, când Henry Ford a înființat prima linie de asamblare și a declanșat producția în masă.
{GOOGLE_AD_BOX1}
Următoarea etapă, cea a digitalizării industriei, poate fi considerată a treia revoluție industrială. Economistul Jeremy Rifkin are o viziune clară asupra felului în care acest lucru va influența, nu doar domeniul economic, ci și alte domenii - ne cere să ne imaginăm sute de milioane de oameni care produc propria energie verde în casele lor, birouri și fabrici, însă asta nu e tot.
Ceea ce este mai interesant este partajarea acesteia cu celălalt, precum într-un „internet al energiei”, la fel cum acum „share” acum on-line informațiile. Rifkin explică care sunt principalii „stâlpi” pe care își fondează teoria celei de-a treia revoluții industriale, cea care va crea mii de întreprinderi și milioane de locuri de muncă, chiar dacă ne vine greu a crede, totul, într-o reordonare fundamentală a relațiilor umane, în primul rând prin trecerea la energia regenerabilă.
Astfel, conform acestei viziuni, oameni, mașini, resurse naturale, linii de producție, rețele logistice, obiceiuri de consum, fluxuri de reciclare, și, practic, orice alt aspect al vieții economice și sociale vor fi conectate prin senzori și software pentru platforma celei de-a treia revoluții industriale. Unele dintre cele mai importante companii de IT din lume sunt deja preocupate de a crea infrastructura pentru o treia revoluție industrială, care să poată conecta cartiere, orașe, regiuni, continente și economia globală, în ceea ce observatorii din industrie numesc „rețele neuronale”, la nivel global.
Folosind tot mai puțin din resursele pământului, mai eficient și productiv și tendința de trecere la energiile regenerabile, este o trăsătură definitorie a epocii, la care se adaugă inventarea imprimantei 3D, cea care face posibilă chiar producția de alimente, prin proiectarea tridimensională asistată de calculator. În orașul Nijmegen din Olanda se produce deja mâncare realizată cu imprimanta 3D, livrată apoi în Germania pentru alimentația vârstnicilor.
Proiectul este susținut cu fonduri de Comisia Europeană, iar cei 14 beneficiari provin din cinci state ale UE, care dezvoltă tehnologiile, produse și serviciile. Cum revoluția e deja aici, The Economist sugera cu ceva timp în urmă că dacă vor să fie utile, guvernele ar trebui să se concentreze asupra celor mai simple responsabilități: școlirea forței de muncă, reglementarea corectă și acordarea de șanse egale pentru companiile din toate domeniile.
Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxellesul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele „Casei Europeiœ Bruxelles. Cei interesați de actualitatea europeană pot urmări mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com.