15.11.2013 08:19

Europa și partidele politice

Europa și partidele politice
Galerie foto

dr. DAN LUCA


Traversăm o perioadă crucială pentru Europa, 2013 fiind un an pre-electoral în care marile partide europene își stabilesc listele candidaților pentru Parlamentul European. În cadrul unui eveniment găzduit recent de Comitetul Regiunilor, cele patru partide politice ale Europei și-au exprimat planurile privind primarele europene. De fiecare dată când s-a avansat în integrarea europeană a fost o țintă clară, un perimetru precis, mult mai ușor de vizualizat. Acum este ceva general, de genul „ajutor pentru integrare”.

 

Din această cauză factorul politic are un avantaj mult mai mare comparativ cu alte proiecte anterioare (ex. piața unică, euro). La nivelul UE avem mai multă nevoie de dezbatere, de confruntare între „marile idei europene”. Experții spun că este de așteptat ca partidele politice europene să fie catalizatorul următoarei faze a construcției europene. Sunt de acord cu aceste afirmații, dar cu o oarecare rezervă. Cred că oamenii politici au cea mai mare greutate în a decide viitorul construcției europene, fără a neglija însă contribuția sectorului de afaceri, societate civilă organizată în acest proces.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Avem însă o problemă, reieșită din actualul context de forțe politice: majoritatea politicienilor care „vin la Bruxelles” (în afara Summit-urilor europene și alte mici excepții) nu sunt acei lideri naționali „ascultați” de cetățenii țării respective. Poate este un bun prilej în a evalua cum se desfășoară mecanismul deciziei, pe coordonate național-europene la nivelul partidelor politice.

 

Este însă greu să se decidă acea delegare a „suveranității” către structura europeană de partid, chiar dacă vorbim (paradoxal) de alegeri europene. E bine că există alegeri primare la nivel european (chiar dacă ele puteau să fie mult mai deschise), dar se pot face pași mari în direcția coordonării transfrontaliere. Dacă primarele organizate în toate cele 28 de țări europene propun democratic un candidat al, să zicem, Stângii pentru președinte al Comisiei Europene, atunci acesta ar trebui să fie cel care va conduce echipa Stângii europene în alegerile europene. Partidele naționale nu vor dispărea, ci rolul lor se va schimba și adapta în viitor.

 

Este același concept care arăta că statele naționale nu dispar în UE, cum preconizau post-moderni știi, însă își vor schimba atribuțiile. Iar acum partidele europene dispun și de sprijinul doctrinar al fundațiilor politice europene. Am identificat la nivel național perpetuarea unei percepții greșite privind partidele politice. Acestea devin forme instituționalizate ale puterii, iar așteptările omului simplu, neimplicat politic, sunt total denaturate.

 

Trebuie să se înteleagă că un partid politic nu reprezintă statul sau instituțiile acestuia. Partidul nu este o companie privată sau multinațională și nici măcar o organizație neguvernamentală. Consider că cetățenii trebuie să pășească spre cabinele de vot bine informați, cu noțiunile corect înțelese: partidul politic este o grupare relativ organizată și stabilă, care exprimă sintetic și reprezintă interesele unui anumit grup social, căutând să le apere și să le promoveze împotriva altora și luptând pentru cucerirea sau menținerea puterii politice.

 

În cadrul mișcării politice se discută doctrine politice și adaptarea lor la contextul și contemporaneitatea fiecărui peisaj demografic. Într-o permanentă interacțiune cu simplii cetățeni, partidul decide ce fel de mesaje sunt importante și căile cele mai bune de transmis, iar – teoretic – în caz de victorie în confruntările electorale, coalițiile câștigătoare trebuie să „instituționalizeze” promisiunile.

 

Dan LUCA este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.