12.06.2024 00:20

Despre rezultatul alegerilor europene

Despre rezultatul alegerilor europene
Galerie foto

Emmanuel Macron, care a pierdut alegerile europene în Franța și ulterior a dizolvat parlamentul și a convocat alegeri anticipate, este, în momentul de față, slăbit politic, atât la nivel european, cât și național.

Ursula von der Leyen va obține ușor nominalizarea de președinte a Comisiei Europene de către Consiliul European. Chiar și un vot negativ francez nu contează, aici nu e ca la NATO cu unanimitate, ci e vot cu majoritate. Ne amintim că în 2014 Jean-Claude Juncker a avut două voturi împotriva sa, Marea Britanie și Ungaria. Despre Spitzenkandidaten mai avem timp să vorbim în 2029. Pentru 2024 însă, zarurile au fost aruncate. Ursula von der Leyen a ieșit câștigătoare din alegerile europene.

Potrivit tratatului de la Lisabona, ținând seama de alegerile pentru Parlamentul European și după ce a procedat la consultările necesare, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, propune Parlamentului European un candidat la funcția de președinte al Comisiei. Acest candidat este ales de Parlamentul European cu majoritatea membrilor care îl compun.

Dacă primul candidat nu întrunește majoritatea, Consiliul European, propune, tot cu majoritate calificată, în termen de o lună, un nou candidat, care este ales de Parlamentul European în conformitate cu aceeași procedură. Majoritate calificată înseamnă vot favorabil din partea a 55% dintre statele membre, reprezentând cel puțin 65% din populația UE.

Cum se explică pierderile substanțiale suferite în noul Parlament European de grupurile Renew și Verzi? Este vorba despre două situații diferite. La Verzi să ne amintim că era un altfel de moment în anul 2019, la precedentele alegeri europene. Erau manifestații de stradă, proteste, era o mișcare socială. Pandemia însă a schimbat această narativă. La liberali, s-a pierdut enorm în Franța, o țară care nu are tradiții liberale. De aici și scorul european modest.

La alegerile europene din România, lista comună PNL-PSD a obținut în jur de 50% din voturi, dar sunt și candidați ai extremei drepte intrați în Parlamentul European. România aduce în Parlamentul European un număr considerabil de aleși în cele mai mari două grupuri politice.

Potrivit ultimei proiecții a Parlamentului European plecând de la rezultatele parțiale oficiale, S&D și PPE ar urma să obțină câte 11 mandate în România. Acest lucru este bun pentru mișcarea pro-europeană, dar și pentru țara noastră. Prin acest rezultat avem pârghii bune pentru a ne promova dosarele strategice, necesare dezvoltării economice a României.

România arată bine la nivel european în urma alegerilor de duminică. Este a 6-a țară ca număr de eurodeputați, peste 51% din populație a votat în alegerile europene. Eu zic să avem o șansă mare să dăm dovadă de maturitate și să fim parte a puterii de decizie de la Bruxelles.

 

 

Dan Luca