06.02.2024 00:15

Deficiența sursei de apă în România

Deficiența sursei de apă în România
Galerie foto

Dănuț Bîzgu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SAG) Dâmbovița, a atras atenția asupra situației critice a sursei de apă din România într-o intervenție publică recentă. Dănuț Bîzgu a subliniat că, în absența măsurilor adecvate de menținere a calității apei, țara se confruntă cu riscul unor cheltuieli imense pentru tratarea apei în viitor.

Aș vrea să atrag atenția, în mod deosebit, că sursa de apă în România este o sursă totuși deficitară. Dacă nu vom lua măsuri să o menținem, cel puțin la această calitate, în viitor este posibil să ne gândim la cheltuieli imense de a ne trata”, a avertizat Bîzgu.

Directorul SAG Dâmbovița a propus o soluție pentru abordarea acestei probleme, sugerând ca toate stațiile de captare și foraje destinate alimentării cu apă să fie amplasate în avalul stațiilor de epurare. Aceasta ar asigura că entitățile locale care implementează proiecte de infrastructură să fie conștiente că ceea ce deversează în mediul înconjurător va afecta direct calitatea apei potabile.

Semnalăm des această problemă, trebuie să înțelegem că această sursă de apă nu este infinită. Foarte multă lume are impresia că a goli un baraj, care poate asigura sursa pentru un an întreg, este ușor de rezolvat, dar acest lucru nu este valabil, mai ales cum a fost 2023, lipsit de ploi. Totuși, am reușit să menținem sursa la un nivel ridicat. Chiar și în acest moment avem resursă de apă de asigurăm Bucureștiul cu cel puțin doi-trei metri cubi pe secundă. Nu este mult, dar nici puțin”, a adăugat directorul Dănuț Bîzgu.

Astfel, avertizarea lui Dănuț Bîzgu vine în contextul în care se observă o conștientizare tot mai mare a importanței gestionării durabile a resurselor de apă, subliniind necesitatea unor măsuri imediate pentru protejarea acestei componente vitale a mediului înconjurător.

 

 

Ștefan Khalil