26.10.2020 00:25
"Crizantema de Aur", ediție istorică în pandemie
Galerie foto
❚ Trofeul „Crizantema de aur” al ediției a 53-a, secțiunea Interpretare, a fost câștigat de Alina Huțu (Botoșani), iar Premiul I – de Cristina Beldean Moșuțan (Dej) ❚ Premiul I al Secțiunii Creație a ajuns la compozitorul timișorean Horia Făgărășanu ❚ ETNO TV a transmis în direct festivalul, iar aseară a difuzat o emisiune dedicată Galei Laureaților și microrecitalurilor ❚ Teatrul „Tony Bulandra” a fost la înălțime, cu tot personalul tehnic și de specialitate
GEORGE COANDĂ
Cea de-a 53-a ediție a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, desfășurată în perioada 23-24 octombrie a.c., la Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a fost să fie, fără nicio urmă de îndoială, o surprinzătoare „ediție de colecție” în acest timp bântuit de-un virus sinistru care tinde să ne îndepărteze tot mai mult unii de alții. Dar dragostea pentru Romanță, pentru această parte tandră a sufletului românesc a învins orice obstacole. Și cine va fi crezut că, „Crizantema de Aur” se va ofili în acest an, sa înșelat și n-are decât să bocească de ciudă și să-și tragă palme în oglindă. Căci, sufletul românesc și, repet, Romanța este partea tandră a sa, nu piere, fiindu-i ocrotit destinul de însăși puterea divină.
* Sâmbătă, 24 octombrie. Teatrul „Tony Bulandra”. În ambianța romantică a scenografiei semnată de Bogdan Dobre cu imagini din Centrul Vechi al Târgoviștei, s-au produs câteva momente, la fel ca și în cea dintâi seară, de o magică trăire. În primul rând a fost vorba de concursul de interpretare care a adus în scenă 12 concurenți din diferite zone ale spațiului românesc, din Banat până la Chișinău și de la malul dobrogean al Mării Negre până în pitorescul Maramureș, și care au pus juriul la grea încercare prin vocile frumoase și bine cultivate, rezultat al judicioaselor sesiuni de preselecție desfășurate online.
*Samuel Barani (Trofeul „Crizantema de Aur” 2019) și Ana Maria Donose (Premiul I în 2019) au smuls aplauze în microrecitalul „Tinerețea Romanței”, revalidându-și, astfel, laurii cu care au fost încununați la ediția de anul trecut.
* Ștefan Cigu, la rându-i, a oferit cu vioara sa măiastră un „Omagiu vestiților lăutari”. Și un moment și surpriză, și emoționant: Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al festivalului și director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”, i-a conferit Diploma „Suflet de Romanță” cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani și a unei jumătăți de secol de prestigioasă prezență scenică concertistică.
* La momentul anunțării premiilor concursului de interpretare, președintele juriului, reputatul compozitor Sabin Păutza a mărturisit că tangoul n-are în patria sa, Argentina, un muzeu, cum nici bossa nova n-are în Brazilia și nici canzoneta în Italia, dar în România, iată că are Romanța un muzeu excepțional, aici, în Târgoviște. Și a mai propus metaforic celebrul muzician ca Romanța să fie pusă pe steagul României. Strălucită idee, dacă ne gândim că Imnul National al României a pornit în fapt de la o străveche romanță a lui Anton Pann (1832) “ Din sânul maicei mele”.
Din cauza severelor restricții impuse de pandemie doar Trofeul „Crizantema de Aur” a putut fi înmânat pe scenă câștigătoarei: Alina Huțu din Botoșani. Ieri seară, Etno TV a transmis într-un montaj inedit Gala „Crizantemei de Aur”, ediția a 53-a, o ediție, într-adevăr, „de colecție” ținând seama de condițiile restrictive foarte dure . Și ca momentul de final să aibă, de ce nu, senzaționalul său, în clipa în care era înmânat pe scenă Trofeul câștigătoarei, pe toate telefoanele mobile a sunat straniu „alerta de urgență”: în Târgoviște „nivelul de răspândire a infecției cu noul coronavirus SARS-Cov-2, este ridicat – peste 3 la mia de locuitori”, interzicându-se activitatea și în sălile de spectacol.
Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediție a 53-a, semn că așa a vrut bunul Dumnezeu, și-a tras astfel cortina de final, la timp, la secundă. A învins și nu a intrat în capcana „scenariului roșu”. Poate doar într-o nouă ediție a „Istoriei Crizantemei de aur”, Teodor Vasiliu va mărturisi întreaga situație, de un rar dramatism, care face cu atât mai valoroasă și mai senzațională ediția din acest an. Cu atât mai mult, aceasta va rămâne în amintirea românilor, a tuturor iubitorilor Romanței, și în istoria acestui gen muzical de patrimoniu, ca fiind o extraordinară si curajoasă „ediție de colecție” dintr-o tristă și dramatică vreme de pandemie. Organizatorii, cu prisosință își merită, deci, lauda și gratitudinea pentru dăruirea lor întru cauza Romanței și a „Crizantemei de Aur”, a cărei continuitate din 1968 iată că nu a putut fi știrbită nici anul acesta.
Un gest remarcabil a făcut conducerea Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, oferind tuturor participanților la festival intrarea liberă nu doar la Muzeul „Casa Romanței”, ci la toate muzeele din Târgoviște.
Aplauze au primit și prezentatorii Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu, precum și orchestrele „Dor românesc” și „Romanța”, dirijate de maeștii Ștefan Cigu și, respectiv, Lucian Vlădescu. Festivalul a fost transmis în direct, vineri și sâmbătă, de ETNO TV, iar Gala Laureaților duminică seară, printr-o emisiune special dedicată evenimentului. Radio România Antena Satelor a transmis în direct integral seara de sâmbătă.
Sponsorii festivalului au fost: FUNDAȚIA ”HENRY MĂLINEANU”, COTNARI, EUROGAS PRESCOM, CONPET, contribuția lor la reușita evenimentului fiind omagiată în repetate rânduri.
Alina Mavrodin Vasiliu, recital de colecție
Seara de vineri, cea dedicată Concursului de Creație, s-a încheiat cu un emoționant recital susținut de Alina Mavrodin Vasiliu, prin care distinsa artistă a adus un splendid omagiu iluștrilor creatori de romanță cu prilejul celebrării centenarului Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și a împlinirii unui secol de la nașterea marelui compozitor Henry Mălineanu.
Repertoriul ales de cea supranumită „doamna romanței românești” a inclus și o foarte veche romanță compusă de compozitorul basarabean Eusebiu Mandicevschi, pe versurile de acum 150 de ani dedicate Maicii Domnului de poetul național Mihai Eminescu. Artista a folosit acest moment pentru a mulțumi ajutorului divin, care ocrotește romanța și destinul Festivalului Național „Crizantema de aur”. Fără nicio exagerare, putem spune că recitalul vibrant de vineri seară a ajuns la inimile spectatorilor și telespectatorilor grație interpretării de o rară sensibilitate cu care Alina Mavrodin Vasiliu își dăruiește sufletul divinei romanțe.
Romanța a unit... Guvernul României cu organizatorii locali
Mesajul de gratitudine „Romanța ne unește”, transmis în fiecare seară de directorul artistic al Festivalului a fost foarte apreciat și răsplătit cu aplauze la scenă deschisă pentru sensibilitatea și gentilețea cu care artista a mulțumit tuturor organizatorilor locali și naționali ai ediției din acest an: Primăria și Consiliul Local Târgoviște, CJ Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște (instituție implicată cu eforturi remarcabile în organizarea evenimentului).
Alina Mavrodin Vasiliu a mulțumit și Instituției Prefectului și tuturor autorităților locale care și-au unit forțele întru buna desfășurare a festivalului. Mulțumiri au fost aduse și Ministerului Culturii, care s-a alăturat eforturilor organizatorilor locali și care este preocupat de marele proiect de includere a Romanței în Patrimoniul Mondial UNESCO. Guvernul României și Premierul Ludovic Orban au primit aplauze binemeritate în semn de gratitudine pentru ajutorul remarcabil oferit acestei ediții a festivalului.
„Romanța nu are nicio culoare politică, ea este a poporului român, o comoară a patrimoniului național. De secole, Romanța ne unește și, din anul 1968, ne reunește, an de an, în Târgoviște, Cetatea Romanței Românești, pe scena celui mai longeviv festival muzical românesc, eveniment de patrimoniu al culturii naționale. Aduc mulțumiri Maicii Domnului, ocrotitoarea Târgoviștei și a Festivalului Național «Crizantema de aur»”, a declarat, la scenă deschisă, Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului și director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.
Laureații Concursului de Interpretare:
Trofeul „Crizantema de aur”: Alina Huțu (Botoșani)
Premiul I: Cristina Beldean Moșuțan (Dej)
Premiul II: Darius Divian Iordănescu (Timișoara)
Premiul III: Jana Gherbovei (Chișinău)
Premiul special „Ioana Radu”: Ana Maria Stănoia (Timișoara)
Premiul „Tinerețea Romanței”: Bianca Vlad (Teișani)
Premiul special „Romanța ne unește”: Maria Neag (Reghin)
Premiul special „Cetatea Romanței”: Elena Sima (București)
Laureații Concursului de Creație:
Premiul I: Horia Făgărășanu (Timișoara)
Premiul II: Sabin Păutza (Iași)
Premiul III: Viorel Covaci (București)
Premiul special „Ionel Fernic”: Marcel Morărescu (Târgoviște)
Premiul special „Romanța ne unește”: Marian Stîrcea (Chișinău)
Premiul special „Cetatea Romanței”: Ana Ghibea (Târgoviște)
Premiul special „Izvoarele Romanței”: Marcel Iorga (Vaslui)
Premiul special „Henry Mălineanu”: Adrian Burhală (Târgoviște)