14.08.2024 00:15

Criza de medici de medici „bagă în boală” Ambulanța

Criza de medici de medici „bagă în boală” Ambulanța
Galerie foto

*O problemă majoră este situația din secția de Urgențe a Spitalului Județean din Târgoviște, unde mediul de lucru este extrem de solicitant, chiar dacă nivelul salariilor este unul atractiv

 

Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Dâmbovița se confruntă cu o provocare majoră în acest an, din cauza deficitului semnificativ de personal medical, în special al medicilor. Într-un efort de a aborda și remedia această criză, instituția a anunțat un plan strategic pentru 2024, ce include scoaterea la concurs a mai multor posturi vacante, cu scopul de a atrage noi specialiști.

Managerul SAJ Dâmbovița, Mihail Gheorghe, a declarat că vor fi organizate concursuri pentru ocuparea a trei poziții de medici, alături de alte posturi vacante necesare pentru a completa echipa de specialiști. Aceste demersuri vin în contextul unei nevoi urgente de personal, având în vedere rolul crucial al serviciului de ambulanță în asigurarea asistenței medicale de urgență.

Cu toate că instituția oferă salarii competitive, interesul pentru aceste posturi rămâne scăzut. Principalele obstacole identificate sunt legate de condițiile dificile de muncă și programul solicitant al medicilor, care includ ture de 12 ore de lucru, urmate de 24 de ore de repaus.

O problemă majoră este situația din secția de Urgențe a Spitalului Județean din Târgoviște, unde mediul de lucru este extrem de solicitant. Spre deosebire de Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), unde fluxul pacienților poate fi mai bine gestionat, activitatea în cadrul ambulanței impune un ritm alert și o presiune continuă asupra personalului medical.

Înțelegem că este o diferență semnificativă între a fi medic într-o secție și a lucra într-o unitate de urgență. Spre deosebire de Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), unde lucrurile pot fi mai controlate, la secția de Urgențe din ambulanță situația este mai solicitantă. Chiar dacă salariile sunt atractive, este dificil să atragi medici, dat fiind nivelul ridicat de presiune și solicitare", a explicat Mihail Gheorghe, managerul SAJ Dâmbovița.

Ștefan Khalil